Biotechaandelen organiseren afterparty

©BELGA

De biotechnologieaandelen waren voor de tweede dag op rij aan het feest in Brussel. Mobistar genoot in de namiddag plots van forse (buitenlandse?) koopinteresse. 

De Bel20 schreef er 0,1 procent bij tot 3.082,98 punten. Een dag voor KBC Securities een ‘biotechseminarie’ organiseert, waren de biotechaandelen opnieuw aan het feest.

Thrombogenics (+2,4%, 19,98 euro) was de primus in de Bel20.  Al moest het aandeel tegen de slotbel  een groot deel van de intradaywinst van 9,5 procent inleveren. Thrombogenics profiteerde op het eerste gezicht van goed nieuws. De Zwitserse autoriteiten gaven groen licht voor het gebruik van Jetrea voor de behandeling van bepaalde oogaandoeningen die kunnen leiden tot centrale blindheid. Maar dat goede nieuws uit Zwitserland zat er volgens analisten wel aan te komen. 'De hevige koersschommelingen die we vandaag zien wijzen er eerder op dat zogenaamde shorters die op een verdere daling van het aandeel speculeerden, hun posities aan het terugdraaien zijn,' viel te horen bij een analist.

Op de brede markt was de eerste plaats voor MDxHealth. Het Waalse diagnosticabedrijf spurtte 12,2 procent hoger tot 4,96 euro. Dat heeft alles te maken met de beloftevolle resultaten voor de darmkankertest die MDx' Amerikaanse partner Exact Sciences aan het ontwikkelen is. Uit definitieve resultaten die in The New England Journal of Medicine werden vrijgegeven, blijkt dat die darmtest een waardig alternatief voor colonoscopie kan zijn. Het kan mensen ertoe aanzetten zich sneller te laten screenen op darmkanker. Ook voor MDx is dat uitstekend nieuws. Exact Sciences maakt voor zijn test immers gebruik van de technologie van het Waalse bedrijf, dat aanspraak maakt op royalty's en mijlpaalbetalen eens het product op de markt is.

Cardio 3 Biosciences (-2,9%, 40,04 euro) was de dissonant in de sector, na de publicatie van jaarresultaten. Car­di­o3 sloot eind vorig jaar af met een kas­po­si­tie van 22 miljoen euro. Dat is vol­doen­de om de pe­ri­o­de tot de be­kend­ma­king van de stu­die­re­sul­ta­ten in fase III eind 2015 te over­brug­gen. Het beursblad De Belegger reageerde als volgt: ‘Zoals ver­wacht geen ver­ras­sin­gen bij de resultaten. De koer­sen van bi­o­tech­be­drij­ven wor­den voor­al ge­stuurd door nieuws over de pro­duct­pijp­lijn.’ De Belegger verhoogde het advies voor Cardio3 tot ‘houden’ als gevolg van de terugval van het aandeel sinds januari.

Verder steeg Mobistar 3,9 procent tot 12,42 euro. ‘Het was de tweede dag op rij dat dit aandeel opmerkelijk steeg in de namiddagsessie. Blijkbaar toont een Amerikaanse partij interesse’, zei een handelaar.

De beeldvormingsgroep Barco werd 1,2 procent duurder op 56,69 euro. Barco neemt de Canadese specialist in communicatiesystemen voor bedrijven X2O Media over voor net geen 14 miljoen euro. Een kleine overname, maar volgens analisten wel een die perfect in de strategie van Barco past om zijn activiteiten uit te breiden buiten de beeldvormings- en projectortechnologie.

Ook Gimv (+0,8 procent op 37,33 euro), een van de belangrijkste aandeelhouders van Barco, kondigde nieuwe  investering aan. Via Gimvs Arkiv-vehikel - het investeringsvehikel waarin ook het Arkimedes-fonds van de Vlaamse overheid participeert - stapt samen met de interuniversitaire Arkiv QBIC en het Vlaamse Sofi-fonds in de startup CoScale. De drie partijen investeren elk 0,5 miljoen euro in de groep die softwareoplossingen biedt voor de analyse van IT-activiteiten. Onder meer de populaire zoekertjessite Immoweb en Telenet maken al gebruik van de technologie van CoScale.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud