Biotechmanie houdt aan in Brussel

Net als gisteren waren biotechaandelen dinsdag de uitschieters op de Brusselse beurs. De telco's kleurden rood na koersdoelverlagingen bij het beurshuis Exane BNP Paribas.

De Bel20 zakte dinsdag 0,8 tot 2.387 punten. Na de ruime koersval (-5,2%) gisteren ging er bij KBC opnieuw 2 procent af tot 19,22 euro. Na de strategische update van gisteren zien analisten geen reden om hun model aan te passen. Het bedrijf gaf maar een beperkt aantal doelstellingen. 'Er zijn geen doelstellingen voor het rendement op eigen vermogen (ROE) of de winst. En er zijn geen nieuwe besparingsplannen', zegt Cor Kluis, analist bij Rabobank. 

Het grootste verlies binnen de Bel20 was voor Belgacom: -2,2 procent tot 23 euro. Het Parijse beurshuis Exane BNP Paribas verlaagde zijn koersdoel voor de telecomgroep van 21,50 tot 21 euro. Het advies bleef 'verkopen' (underperform). Ook sectorgenoot Mobistar zag zijn koersdoel bij Exane verlaagd, van 29 tot 26 euro. Het advies bleef 'houden'. Mobistar zakte daardoor 1,5 procent tot 22,93 euro. 

Nog in de sterindex liet AB InBev 1,3 procent liggen op 68,11 euro. ING nam gisteren vijf Franse investeerders mee naar AB InBev in Leuven en Duvel in Puurs. Voor AB InBev hanteert analist Gerard Rijk een 'houden'-advies en een koersdoel van 57,7 euro. 'Bij AB InBev waren de belangrijkste topics de betaalbare bierprijs in de VS en de groei in Brazilië. Die groei kan versnellen door een vertraging van de accijnsverhoging tot april 2013 en investeringen in armere delen van het land. West-Europa presteerde in het derde kwartaal mogelijk beter dan in de eerste jaarhelft, dankzij het mooie zomerweer en de gefaseerde prijsverhogingen (om de duurdere grondstoffen te compenseren, red.).'

'Duvel (+1,1% tot 87,20 euro) ziet verdere groei door een betere penetratie van de verschillende distributiekanalen in zijn verschillende afzetlanden. De meer dan gemiddelde groei van de speciaalbierden houdt aan', stelt Rijk. De ING-analist raadt aan Duvel te kopen, zijn koersdoel is 94,1 euro.

Tessenderlo Group won 0,8 procent tot 21,34 euro. De Limburgse groep verkoopt zijn activiteit farmaceutische ingrediënten aan de industriële holding International Chemical Investors Group (ICIG). Bij de verkoop zijn twee productievestigingen betrokken, een in Frankrijk en een in Italië.

Rabo Securities vindt de deal een stap in de goede richting, maar stipt aan dat 'de weg nog lang is'. 'Tessenderlo wil 20 à 40 procent van zijn groepsomzet verkopen of stop zetten, wat in het huidige marktklimaat een tijdrovend proces is. Daarom handhaven we ons 'houden'-advies, al kan Tessenderlo voor echte langetermijnbeleggers interessant zijn.'

De groente- en aardappelverwerker PinguinLutosa (+0,6% tot 11 euro) krijgt op 1 november een nieuwe CEO. Marleen Vaesen neemt dan de fakkel over van Hein Deprez. Ze komt over van Sara Lee. Bank Degroof-analist Hans D'Haese vindt de benoeming positief. 'Dit geeft afscheidnemend CEO Hein Deprez meer tijd om op zoek te gaan naar externe groei na de verkoop van Lutosa'.

Bovenaan de koersentabel prijkten andermaal biotechaandelen. TiGenix profiteerde met volle teugen van de publicatie in een gerespecteerd medisch vakblad van de resultaten van een fase I/II-studie voor een nieuw geneesmiddel. Het gaat om een potentieel middel met codenaam Cx601 voor de behandeling van complexe perianale fistels bij de ziekte van Crohn.

'Dit heeft geen impact op de waarde van het project of het bedrijf aangezien de publicatie niet verschilt met wat er in 2010 werd gecommuniceerd', oordeelt Jan De Kerpel, de biotechspecialist van KBC Securities. 'Maar aangezien het TiGenix-aandeel tegenwoordig fors reageert op persberichten is een forse koersbeweging niet uitgesloten', voegt de analist er aan toe. Het aandeel won 4,7 procent tot 0,89 euro. 

Verder gaf het (maandag)rapport van De Kerpel Thrombogenics voor de tweede dag op rij vleugels: +6,8 procent tot 37,70 euro. In dat rapport trok de analist zijn koersdoel stevig op van 34 tot 45 euro en gaf hij aan dat het Leuvense bedrijf een overnamedoelwit is voor grote farmabedrijven. Met de expliciete melding dat hij daarmee 'de overnamespeculatie niet wil aanwakkeren'. Opdracht mislukt... beleggers pikken het aandeel gretig op. Volgens De Kerpel is de meest waarschijnlijke overnemer Novartis-dochter Alcon, Thrombogenics' distributiepartner voor ocriplasmine in Europa. Voor Alcon zou Thrombogenics 59 euro per aandeel waard zijn, aldus nog de analist van KBC Securities. 

Sinds het adviespanel van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA eind juli ocriplasmine positief beoordeelde, steeg het aandeel met 62 procent. En werd Thrombogenics 515 miljoen euro meer waard - tot 1,35 miljard euro. 

Bij RealDolmen (+4% tot 16,90 euro) speculeerden beleggers voor de tweede dag op rij op een snelle beursexit na de machtsgreep van de grootaandeelhouders en het opstappen van CEO Bruno Segers. Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud