Boer duwt Colruyt en Delhaize in het rood

Colruyt en Delhaize waren de enige twee verliezers in de Bel20. De topman van het Nederlandse supermarktconcern Ahold trok met sombere uitspraken de hele sector naar beneden.

De Bel20 won 2,5 procent en volgde de trend in heel Europa. Delhaize en Colruyt waren de uitzonderingen en zakten respectievelijk 1 en 1,3 procent. Dick Boer, CEO van Ahold zei bij de toelichting van de eerstekwartaalresultaten dat '2012 opnieuw een moeilijk jaar' wordt voor de hele retailsector. 'Door de intense concurrentie en een tegenvallende consumptie als gevolg van de economische onzekerheid', zei hij. De Nederlanders zijn bovendien met de supermarktketen Albert Heijn bezig aan een invasie op de Belgische markt,wat de druk op Delhaize en Colruyt verhoogt.

En volgens Colruyt begint de crisis nu pas echt te wegen. 'De crisis woedt nu al een jaar maar we voelen ze nu pas intensief’, zegt de commercieel directeur van Colruyt. ‘En de loonindexatie is voor een bedrijf als Colruyt dat enkel in België actief is ook geen meevaller’, aldus Pascale Weber, analiste van KBC Securities.

Dat ook Delhaize al maanden in een sukkelstraatje zit, heeft het grotendeels aan zichzelf te danken. Het maakte namelijk een strategische blunder op de Amerikaanse markt. Begin mei kelderde het aandeel 10 procent toen het bedrijf opbiechtte dat de bedrijfswinst dit jaar met 15 tot 20 procent zal dalen. Het aandeel noteert op het laagste peil sinds de zomer van 2003.

Exmar ging nog eens 3,7 procent omhoog na de klim van 7 procent op dinsdag. Topman Nicolas Saverys liet een ballonnetje op over een opsplitsing van zijn bedrijf.  'Hoewel een opsplitsing op dit moment erg onwaarschijnlijk lijkt, delen wij wel het standpunt dat het bedrijf aan een te hoge korting noteert', klinkt het bij KBC Securities. Het beurshuis kleeft een koersdoel van 8 euro op het aandeel. En merkt nog op dat de scheepstarieven voor het vervoer van LNG de voorbije maanden fors zijn gestegen. 'Exmar zal profiteren van die bonanza.'

ABN Amro startte de opvolging van het technologieaandeel Melexis (+2,1%) met een koersdoel van 13,4 euro en een hold-advies. ‘De omzet groeide de voorbije vijf jaren met gemiddeld 5 procent. We verwachten dat die trend zich verder zet maar zien geen reden waarom er een groeiversnelling zou komen’, zegt analist Robin van den Broek. Hij verwijst naar de slabakkende automobielmarkt in Europa, nog de grootste afzetmarkt voor Melexis.

Bovendien is de analist ervan overtuigd dat de stijging van de winstmarge ten einde is gekomen. De brutomarge steeg de voorbije jaren van 42 procent in de periode 2005-2007 tot 47 procent vorig jaar. ‘Maar een nog hogere marge is onwaarschijnlijk.’ Hij vreest dat Melexis extra concurrentie zal moeten dulden in de markt, aangezogen door de hoge marges. ‘En de automobielindustrie heeft een stevige reputatie om de toeleveranciers onder druk te zetten prijzen te verlagen.’

Van Den Broek meent dat het groeiverhaal van Melexis al grotendeels in de aandelenprijs zit maar benadrukt dat aandeelhouders jaar na jaar kunnen rekenen op een stevig dividend. Dit jaar is dat 5 procent. En daarbovenop koopt het bedrijf regelmatig eigen aandelen in. De zeer lage schuldpositie van 15 miljoen euro laat dat ook toe.

Nyrstar won 3,8 procent. De index van Europese grondstofaandelen schoot 3 procent omhoog na het bericht dat de Australische economie, die grotendeels leeft van de natuurlijke rijkdommen, in het eerste kwartaal met 1,3 procent gestegen is. Dat is dubbel zoveel als de gemiddelde economenverwachting.

Maar de renteverlaging van de Australische centrale bank eerder deze week doet vermoeden dat het in april en mei heel wat minder ging en dat de Europese crisis en de afkoeling van China merkbaar wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud