Bpost op kooplijst Morgan Stanley

Aangezien veel beleggers van een verlengd hemelvaartsweekend genieten, was de beurshandel net als gisteren aan de dunne kant. Bpost onderscheidde zich eens te meer.

Schandalig lage volumes', was gisteren te horen in de Belgische marktenzalen. Gezien de brugdag is dat niet onverwacht, 'maar de proporties zijn bijna lachwekkend', aldus Bolero-marktenspecialist Tom Simonts.

Op 'normale' beursdagen schommelt het volume in de Bel20 tussen 10 en 20 miljoen stuks. Vrijdag haalde de sterindex slechts iets meer dan 6 miljoen stuks. De Bel20 sloot licht lager op tot 3.159 punten.

Netwerkbeheerder Elia sloot 2,1 procent of 0,82 euro lager op 37,82 euro. Een sterke prestatie, want er ging een coupon van bruto 1,54 euro van de koers. Het dividend buiten beschouwing gelaten, ging het aandeel dus hoger.

De Britten hadden in tegenstelling tot de Belgen geen brugdag en dus zorgde vooral de City voor animo op de Brusselse beurs. Een lovend rapport van Morgan Stanley stuurde Bpost zelfs naar een record. Het postaandeel trok 1,5 procent aan tot 18,29 euro. Het advies van het beurshuis ging van 'houden' naar 'kopen', het koersdoel van 16,60 naar 19,90 euro.

Bpost wordt lager gewaardeerd dan zijn sectorgenoten, stellen de Londense analisten, en dat is onterecht. 'Het postbedrijf kende een sterke eerste kwartaal, waarin duidelijk werd dat het kostenmanagement positief evolueert. De groei van de vrije kasstroom dekt de dividenduitkering, wat niet het geval is bij zijn sectorgenoten.'In het eerste kwartaal steeg de vrije kasstroom met 40 miljoen euro. Over heel het jaar moet dat uitmonden in een groei van 16 procent tot 303 miljoen euro. Bij Austrian Post en het Portugese CTT, daarentegen, staat de cashcreatie onder druk.

Bpost heeft volgens de analisten ook de beste papieren voor de komende resultaten. In het eerste kwartaal zaten marges flink in de lift, dankzij het strenge beheer van de kosten en de beperkte daling van de postvolumes - vooral de geadresseerde post was een positieve verrassing. ‘Als deze trends zich doorzetten, kan Bpost zijn jaarprognoses - minstens stabiele bedrijfswinst en bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen - overtreffen’, besluiten de analisten. Ze trokken hun verwachtingen voor de bedrijfswinst en nettowinst met 8 à 9 procent op en zitten daar zowat 5 procent boven de consensus. De Londenaars verwachten dat ook andere analisten optimistischer zullen worden.

Solvay staat sinds gisteren op de voorkeurslijst van grondstoffenaandelen van Bank of America Merrill Lynch. Echt veel deed het niet met de beurskoers van de chemiegroep. Die brokkelde 0,4 procent af tot 118,70 euro. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud