Bpost tart Londense analisten

Een koopadvies van beurshuis Citigroup voor UCB gaf kleur aan de beursdag. Bpost heeft het dan weer verkorven in de Londense City. Op de brede markt is ook EVS uit de gratie van beleggers gevallen.

De pre-vakantiestemming op de Brusselse beurs hield ook woensdag aan. De Bel20 sloot met een kwart procent verlies op 3.178,17 punten. Delhaize (+0,6%) was één van de zeldzame stijgers in de beurskorf. Beleggers reageerden positief op het feit dat de Delhaize-top ingrijpt om de negatieve trend in België te keren. Het drastische besparingsplan dat vandaag werd aangekondigd kan tot 14 winkelsluitingen omvatten. Tot 2.500 jobs staan op de helling. 'Pijnlijk, maar broodnodig', luidt het oordeel van analisten.

Positiever nieuws was er voor UCB. De farmagroep won ruim 3 procent dankzij een positief rapport van Citi. Het Amerikaanse beurshuis start de opvolging met een koopadvies en een koersdoel van 75 euro. De koers bedraagt momenteel 59,3 euro. 'Stronger for longer, the next chapter', klinkt het.

Nog in de Londense City verlaagde beurshuis JPMorgan Cazenove het advies voor Bpost van kopen naar neutraal. Na een opwaartse rit van 30 procent sinds begin dit jaar vindt JPMorgan het welletjes geweest. 'Bpost blijft een van de best geleide bedrijven in het universum dat we coveren', zeggen analisten Christopher Combe en Wenchang Ma. 'Het aandeel levert nog steeds een aantrekkelijk kasstroom- en dividendrendement. Maar we zien de winstgevendheid trager toenemen dan bij concurrenten omdat Bpost al een leider is wat betreft rendabiliteit.' Vreemd genoeg stuurden beleggers Bpost tegen de slotbel 0,8 procent hoger tot 18,95 euro. Na UCB was de postgroep zelfs de sterkste stijger in de Bel20.

Nog in de Bel20 verloor Solvay 0,5 procent tot 120,25 euro. De chemiegroep heeft in de Amerikaanse staat North Dakota een laboratorium- en productiefaciliteit van dochter Novecare geopend die chemicaliën gaat leveren aan klanten die actief zijn in de winning van schaliegas en -olie, meer bepaald in de schalieformatie Bakken. Die bevat volgens officiële Amerikaanse cijfers 4,3 miljard vaten olie, maar privéstudies schatten het potentieel veel hoger in (40 miljard vaten). Volgens Bank Degroof-analist Bernard Hanssens verwacht Delhaize tweecijferige groei voor Novecare. Maar hij wijst wel op de beperkte omvang van 15 miljoen euro van de investering. 'Toch een interessante diversificatie en de eerste stap in de veelbelovende olie- en schaliegassector.'

Op de brede markt was EVS opnieuw in slechte doen. Op een maand tijd verloor de Luikse beelvormingsgroep al meer dan 20 procent van zijn waarde. Woensdag ging er opnieuw bijna vijf procent van de koers. Oorzaak zijn twijfels over de managementprognose voor 2014 en vrees voor stijgende concurrentie.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud