Bpost: 'We zien geen kliffen'

Koen Van Gerven, CEO van Bpost. ©BELGA

Beleggers maken zich zorgen over de snelle krimp van de binnenlandse brievenmarkt. 'De marge om fouten te maken is klein geworden', aldus een analist. Maar CEO Koen Van Gerven is niet in paniek. 'We zien geen kliffen.'

Het aandeel Bpost krijgt vandaag klappen op de Brusselse beurs. Bpost slikte tijdens het tweede kwartaal een volumedaling van 6,7 procent op de binnenlandse postmarkt. Dat betekent dat de krimp versnelt. Vorig jaar was er een daling van 5 procent, in het eerste kwartaal van 4,7 procent. 

Het krimpcijfer doet beleggers huiveren. JPMorgan stipte eerder al aan dat het moeilijk wordt om de winst op peil te houden als de volumes meer dan 6 procent zakken. Dan zijn extra besparingen nodig, boven op de natuurlijke afbouw van de leeftijdspiramide. 

60
Binnenlandse brievenpost (inclusief reclame, kranten en tijdschriften) tekent voor 60 procent van de omzet en is pakken belangrijker dan de snelgroeiende pakjesdivisie.

Binnenlandse postbedeling is en blijft de grootste markt voor Bpost en tekent voor zowat 60 procent van de groepsomzet. De omzet van de divisie daalde het voorbije kwartaal met 5,6 procent.

De inkomsten uit de distributie van reclamedrukwerk en van kranten en tijdschriften steeg wel, maar dat werd helemaal tenietgedaan door de forse daling (- 9,9%) van het klassieke briefverkeer. Dat laatste is onder meer toe te schrijven aan de opmars van e-facturen. Bpost hoopte de daling deels te beperken door de postzegelprijs op te trekken, maar de postregulator (BIPT) gooide roet in het eten. 

We zien geen kliffen in de binnenlandse brievenmarkt.
Koen Van Gerven
CEO Bpost

Tijdens een conferencecall met investeerders stelde CEO Koen Van Gerven dat paniek niet aan de orde is. 'We zien geen kliffen', zei hij. 'De digitaliseringsgolf in 2014 heeft ons verrast. We zien nu een tweede golf, maar die is veel minder brutaal.'

Jaarprognose

De groepsomzet steeg het voorbije kwartaal wel met 18 procent, dankzij de snelle groei van de pakjespost en de integratie van enkele overnames. 

De foutenmarge voor het tweede halfjaar is klein geworden.
Analist ING

Bpost bevestigt zijn jaarprognose voor 2017 en gaat nog steeds uit van een volumedaling (binnenlandse brievenpost) van 5 à 6 procent en een operationeel resultaat dat minstens even hoog ligt als vorig jaar. 'We zitten perfect op schema', klinkt het. 

Al maken beleggers zich daar zorgen over. 'De foutenmarge voor het tweede halfjaar is klein geworden', klinkt het bij beurshuis ING.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud