Brits herstel sterker dan verwacht

De voorzitter van de Bank of England, de Canadees Mark Carney. (Foto: Reuters) ©REUTERS

De Britse centrale bankiers vinden eensgezind dat er geen extra monetaire stimulus nodig is in het VK, want de economie herstelt sterker dan verwacht. Dat blijkt uit de notulen van de jongste vergadering van de Bank of England (BoE).

9-0, dat is de uitslag van de stemming twee weken geleden bij de Bank of England. Er heerst dus unanimiteit onder de Britse centrale bankiers dat de beleidsrente best op 0,5 procent blijft, een historische dieptepunt. Ook het plafond voor het inkoopprogramma van schuldpapier, dat vandaag op 375 miljard pond (442 miljard euro) ligt, blijft behouden.

'De laatste signalen blijven wijzen op een stevig herstel van de activiteit', merken de beleidsmakers op. Volgens de recentste prognoses zal de economie aan de overkant van het Kanaal in de tweede helft van het jaar met 2 procent groeien en ook het vertrouwen bij de Britten zit duidelijk in de lift.

De BoE merkt ook beterschap op de kredietmarkten. De marktrente in het VK daalt, wat betekent dat het lagerentebeleid nu ook de bedrijven ten goede komt in de vorm van goedkopere kredieten. Dat kan het economische herstel verder ondersteunen. In die omstandigheden voelde geen enkel lid van het monetair comité de noodzaak om aan het beleid te sleutelen.

Arbeidsmarkt

Ook op de arbeidsmarkt begint de heropleving zich door te zetten, waardoor de werkloosheid sneller terugvalt dan verwacht. Dat doet analisten vermoeden dat een beleidswijziging zich eerder kan opdringen dan eerder aangegeven door de centrale bank.

In augustus introduceerde de nieuwe BoE-voorzitter, de Canadees Mark Carney, een 'forward guidance' in het beleid van de centrale bank. Carney beloofde om de rente niet te verhogen zolang de werkloosheidsgraad meer dan 7 procent bedraagt. Vandaag noteert de Britse werkloosheid op 7,7 procent.

Carney gaf bij de introductie van het nieuwe beleidsinstrument, dat de slagkracht van het monetair beleid moet verhogen, aan dat de werkloosheid wellicht niet voor 2016 onder de doelstelling zal zakken. De markten maakten zich dus op voor drie extra jaren van goedkoop geld in het VK. Maar het huidige sterke herstel op de arbeidsmarkt verstoort mogelijk dat feestje.

Bezorgdheid

De hemel boven het VK lijkt op te klaren, maar de Bank of England uit in de notulen wel haar zorgen over de rest van de wereld. Zo bestaat er bezorgdheid over de aanslepende problemen in de eurozone, een verslechtering van de activiteit in de VS en de groeivertraging in de opkomende markten. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud