Advertentie
Advertentie

Brussel: Ackermans primus in Bel20

Een lichte stijging van de Bel20 verhulde redelijk wat uitschieters op de Brusselse beurs. Een biotechbedrijf bezette de eerste en laatste plaats in de ranglijst.

De Bel20 won 0,3 procent tot 3.725 punten. Er waren evenveel stijgers als dalers.

Thrombogenics (+12,5%, 5,87 euro) was de grote winnaar. De West-Vlaamse zakenman Philippe Vlerick heeft de voorbije twee maanden een belang van 3,6 procent opgebouwd in het biotechbedrijf, bleek dinsdagavond. In een gesprek maakte hij duidelijk dat hij het bedrijf op lange termijn wil ondersteunen. 'ik ben hier niet om snel rendement te boeken', zegt hij. De man sluit niet uit dat zijn belang nog opgetrokken wordt.

Ook na de koerswinst noteert het aandeel nog 20 procent onder het niveau van begin dit jaar. In maart kreeg Thrombogenics namelijk een serieuze oplawaai. Het bedrijf biechtte toen op dat in 2014 slechts 3.200 Amerikaanse patiënten behandeld werden met het oogmedicijn Jetrea. Een halvering tegenover 2013. Thrombogenics publiceert vandaag nabeurs een update over het eerste kwartaal. Daarin zal het onder andere zijn cashpositie vrijgeven. Omzetcijfers geeft het traditioneel pas bij de halfjaarcijfers.

In dezelfde sector verloor  Ablynx 5,1 procent tot 10,16 euro, goed voor de rode lantaarn. Het biotechbedrijf haalde 100 miljoen euro op via de uitgifte van converteerbare obligaties. Uitsluitend institutionele beleggers konden intekenen op zogenaamde converteerbare obligaties van. Schuldpapier met een looptijd van vijf jaar en een rente van 3 tot 3,5 procent, die onder voorwaarden kunnen worden omgezet in aandelen die tot een derde noteren boven de koers van vandaag.

CFE (+4,8%, 108,7 euro) won terrein na de publicatie van een sterke kwartaalupdate. De omzet stabiliseerde op 817,5 miljoen euro. DEME, goed voor zowat 95 procent van de waarde van CFE,  presteerde goed, de bouwactiviteiten niet. Het zijn erg drukke tijden voor de bagger- en milieugroep. De omzet steeg met 10 procent.

De bouwactiviteiten (gebouwen, wegen, bruggen, spoorwegen) blijven een gesel voor het bedrijf. De kwartaalomzet zakte met een kwart. CFE is de divisie aan het stroomlijn en beperkt zich steeds meer tot projecten waar het aantrekkelijke marges kan halen. Dat vertaalt zich in een lagere omzet maar zou op termijn volgens analisten positief moeten zijn voor de winstgevendheid.

Ackermans, dat 60 procent van CFE bezit, steeg mee en was met een winst van 2,3 procent tot 114,65 euro, de grootste stijger in de Bel20. Behalve CFE heeft Ackermans ook bijvoorbeeld Sipef (-0,6%, 49,3 euro) en Delen Investments (private banking) in portefeuille. Die laatste zag de activa onder beheer de voorbije maanden met 11 procent stijgen. Samen met enkele lucratieve desinvesteringen (Hertel en Egemin) is dat voor KBC Securities voldoende om het advies op te trekken tot ‘bijkopen’ met een koersdoel van 120 euro. Opvallend: het beurshuis trok ook het koersdoel voor CFE op naar 120 euro.

Thijs Berkelder, analist van ABN amro, daarentegen is minder enthousiast. Verkopen, luidt zijn advies. Koersdoel: 92 euro. ‘Ackermans is een fantastische geleide holding. Maar zo zijn er wel meer in Europa. Denk in Nederland bijvoorbeeld aan Heineken Holding of HAL. Maar die noteren met een korting tegenover de intrinsieke waarde. Dat is bij AvH niet het geval', luidt het. Voor CFE heeft Berkelder wel een koopadvies. 'De vooruitzichten zien er goed uit', zegt hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud