Advertentie
Advertentie

Brussel: Ageas krijgt Amerikaans duwtje in de rug

©Ageas

Na een wat aarzelende start wist de Brusselse beurs alsnog met winst af te sluiten. Beleggers putten moed uit sterker dan verwachte Duitse groeicijfers. Ageas en Belgacom speelden een voortrekkersrol.

De Bel20 eindigde 0,4 procent hoger op 3.761,08 punten en presteerde daarmee in lijn met de meeste andere Europese beurzen.

Belgacom ontpopte zich in de loop van de dag tot de sterkste stijger met een winst van 2 procent op 32,37 euro. Een concrete aanleiding voor die stevige klim is er niet. 'Maar sinds het bedrijf eind februari zijn resultaten bekendmaakte is de koers wel sterk teruggevallen', merkte een handelaar in de marktenzalen op.

'Trouwens,  zowat alle Europese telecomaandelen deden het vrij goed.' Ook Mobistar beleefde een sterke dag  met een winst van 2,4 procent op 20,26 euro. Is de telecomgroep de lachende derde nu blijkt dat Telenet/Liberty Global (-0,7%, 51,90 euro) Altice op KPN-dochter BASE azen ?'Ik denk eigenlijk niet dat dat hier veel mee te maken heeft,' horen we bij dezelfde handelaar. 'Volgens mij is de koersklim veeleer het gevolg van een fonds dat in het aandeel is beginnen te investeren.'

Overnames bij Ageas?

Ageas werd 1,6 procent duurder op 33,79 euro. Het Amerikaanse beurshuis JP Morgan publiceerde een nieuw rapport over de verzekeraar en verhoogt zijn koersdoel van 40,45 euro naar 44,0 euro. Het advies blijft 'overweight', wat analistenjargon is voor 'kopen'. JP Morgan wijst erop dat de markt een veel lagere prijs kleeft op Ageas' niet-Aziatische verzekeringsactiviteiten dan bij sectorgenoten.

Dat heeft natuurlijk zijn redenen: Ageas wordt allereerst achtervolgd door rechtszaken gelinkt aan zijn pijnlijke Fortis-verleden. Maar de markt houdt ook te weinig rekening met de hoeveelheid cash die Ageas op de balans heeft staan en potentiële overnames. 

Al moet Ageas wat dat laatste betreft stevig het gaspedaal induwen om de komende vier jaar een hogere winst per aandeel te kunnen voorleggen. Volgens JP Morgan kan de winst per aandeel de komende vier jaar met 65 procent stijgen en het dividend met 76 procent, op voorwaarde dat de groep zijn Aziatische activiteiten verder uitbouwt en op overnamepad in ons land gaat. Zo zou Ageas bijvoorbeeld de schadetak van Ethias kunnen overnemen, en het resterende belang van 25 procent in verzekeringsdochter AG Insurance afkopen van BNP Paribas Fortis.  

Op de brede markt was BHF Kleinwort Benson de op een na grootste  stijger met een winst van 8 procent op 4,51 euro. BHF Kleinwort Benson is de nieuwe naam van het al even vlot klinkende RHJ International, de industriële holding die zich de voorbije jaren heeft omgeturnd tot vermogensbeheerder en private bank.  Om dat mogelijk te maken moest de groep wel nog aankloppen bij nieuwe aandeelhouders.

Onder hen ook de Chinese investeringsmaatschappij Fosun. Die groep blijkt zijn zijn belang in RHJ International verder te hebben opgedreven van 19,5 naar 28,6 procent.

Thrombogenics, dinsdag nog een van de grotere dalers, won 3,6 procent op 5,60 euro Het biotechbedrijf veerde op na de publicatie van positieve testresultaten over de langetermijnwerking van zijn oogmedicijn Jetrea. 

De Leuvense investeringsmaatschappij Quest for Growth moest dan weer een verlies van 6,7 procent slikken op 8,35 euro. Maar die daling was veeleer technisch van aard. Quest for Growth noteerde  immers voor het eerst zonder de coupon die recht geeft op de uitbetaling van het dividend over 2014.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud