Advertentie

Brussel: Bel20 gaat even op de rem staan

©BELGA

Na een vers hoogtepunt sinds de zomer van 2015 op maandag, neemt op de Brusselse beurs de Bel20 even wat gas terug.

Voor de tweede dag op rij is de Brusselse beurshandel opvallend kalm. Het helpt natuurlijk niet dat de ingekorte Paasweek dit keer samenvalt met het korte 'interludium' tussen de laatste jaarresultaten en de eerste updates over het eerste kwartaal. 

Internationaal zorgt de opmars van de extreemlinkse Franse presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon in de peilingen voor de tweede dag op rij voor wat voorzichtigheid bij beleggers, zeker nu de Europese beurzen op het hoogste peil in bijna twee jaar noteren. En dat vertaalt zich in een bescheiden verlies van 0,2 procent voor de Bel20 , die in de middaghandel op 3.815 punten noteert. 

Het gebrek aan echt richtinggevend nieuws laat zich voelen in een gebrek aan grote koersbewegingen. In de Bel20 beweegt geen enkel aandeel meer dan 1 procent. 

Meer nieuws is er buiten de beursbarometer. Daar gaat Econocom   1,3 procent hoger op 13,79 euro. De IT-dienstengroep heeft vlot de houders van converteerbare obligaties kunnen overtuigen hun stukken twee jaar vroeger dan gepland om te zetten in aandelen, leert een mededeling. Van de 7,67 miljoen uitstaande obligaties zijn er liefst 7,65 miljoen of 99,8 procent in aandelen omgezet.

Het gevolg is dat er 10,05 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven zijn, wat het totaal aantal stukken op 122,57 miljoen brengt. Econocom brengt inclusief de eerder al ingekochte obligaties zijn schulden behoorlijk spectaculair terug tot 51 miljoen euro, van 185 miljoen eind december. 

KBC Securities handhaaft het 'kopen'-advies voor Econocom, met koersdoel 17 euro. 'Het bedrijf is een trendsetter in digitale transformatie met laag risicoprofiel', stelt analist David Vagman. 'Het management heeft de omzetgroei laten versnellen en werkt na een verbetering van de winstmarges, van 6 tot 10 procent. Wij denken dat dit nog niet in de koers zit en zien het strategisch plan op de beleggersdag in september als een belangrijke katalysator'. 

Vagman wijst er fijntjes op dat de twee vorige strategische plannen telkens samenvielen met succesvolle overnames (ECS en Osiatis). En dat de kans groot is dat dat ook nu het geval zal zijn. En dus kan het geen kwaad alvast wat ruimte te maken op de balans.

'We denken dat het voor Econocom steek zou houden een deal te sluiten in Noord-Europa, inclusief het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, waar het tot nog toe minder goed vertegenwoordigd is. 

Ook ING-analist Matthias Maenhaut handhaaft zijn koopadvies voor Econocom en wijst op de nu erg gezonde balans, met een schuldenlast die slechts 0,3 keer de jaarlijkse brutobedrijfswinst (ebitda) beloopt.

Fagron  gaat in de aanloop naar de kwartaalupdate van donderdag nog eens 0,6 procent hoger naar 11,57 euro. Het Financieele Dagblad merkt op dat de redders van een jaar geleden - die de specialist in magistrale bereidingen tegen 5,79 euro per aandeel broodnodig vers geld toestopten - intussen 100 procent rendement boeken op die risicovolle investering.

Het gaat vooral om de industrieel Filip Balcaen en de private-equityspeler Waterland. Ook de vermogensbeheerder Teslin was - in kleinere mate - één van de redders. Daarover zegt Rombout Houben in het FD: 'We hebben goed gezien dat het aandeel vorig jaar te laag was gewaardeerd. Fagron had een groot probleem in de Verenigde Staten, maar dat was redelijk geïsoleerd. Andere bedrijfsonderdelen waren nauwelijks geraakt.'

Een belangrijke factor achter de koersstijging is - uiteraard naast de kapitaalinjectie zelf, die de zorgen over de schuldenlast fors verminderde - de nieuwe fabriek in het Amerikaanse Wichita voor steriele bereidingen. Die wordt cruciaal voor de toekomstige cashflow van de groep en zou normaal gezien dezer dagen de licenties voor alle deelstaten op zak moeten hebben. En dus zullen beleggers bij de kwartaalupdate vooral het woord 'Wichita' in de gaten houden.

Dit kwartaal is het overigens niet Fagron dat de spits afbijt met de eerste update van het resultatenseizoen op donderdag, maar wel Global Graphics  . De specialist in printsoftware kreeg na de publicatie van tegenvallende jaarcijfers vorige maand even een stevige tik, maar heeft intussen die klap grotendeels goedgemaakt.

Niettemin wordt het nabeurs uitkijken naar de update over het eerste kwartaal. In afwachting van de update noteert Global Graphics 0,6 procent hoger op 3,62 euro. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud