Advertentie

Brussel: Bel20 naar hoogste peil in een jaar

KBC en ING geven de Bel20 een boost ©IMAGEGLOBE

Het gaat op kousenvoeten, maar de Bel20 noteert met dank aan de financiële sector op het hoogste peil sinds 5 januari 2016.

De Bel20 noteert met 3.657 punten (+0,7%) op het hoogste peil sinds januari 2016. Net als eerder in de Verenigde Staten blijken nu ook in Europa de berichten over de dood van inflatie fel overdreven. En dus stijgen de Europese beurzen in tandem met de rente. Een scheut inflatie is goed nieuws voor de bedrijfswinsten, omdat inflatie voor bedrijven een makkelijke manier is om de omzet te verhogen en zo een hefboom te zetten op de winst. 

De opvallende snelle stijging van de inflatie in kernlanden Duitsland en Frankrijk vergroot wel de kans dat de ECB sneller dan gedacht de stimulus kan terugschroeven. En dat lijkt op termijn negatief voor beleggers die aan die 'doping' gewoon waren geraakt, maar is wel positief is voor een financiële sector die al een heel tijd de rendabiliteit aangevreten ziet door het lagerentebeleid in Frankfurt. 

Voor banken betekent een grotere kloof tussen lange- en kortetermijnrente dat het kernmetier weer rendabeler wordt: kortetermijndeposito's in langetermijnkredieten recycleren en in ruil een rentemarge opstrijken. Logisch dus dat ING met 13,7 procent veruit het meest dominante aandeel in de Bel20, verstevigt met 2,5 procent tot 13,82 euro. 

KBC met een weging van 11,7 procent de op één na invloedrijkste Bel20'er, zet zijn sterk jaarbegin voort met een winst van 2,9 procent naar 61,62 euro. Deutsche Bank verhoogt het advies voor de bank- en verzekeringsgroep, van 61 naar 66 euro. Het advies blijft 'kopen'. Analist Benjamin Goy is enthousiast over de overname van het Bulgaarse UBB. De deal is positief voor de aandeelhouders. Hij slorpt maar een klein deeltje van het surpluskapitaal op, geeft extra groeipotentieel en laat de dividendpolitiek intact'.

Goy denkt trouwens dat de bank- en verzekeringsgroep volgende maand bij de jaarresultaten de beloofde dividenduitkering zal opkrikken. Nu luidt de dividendpolitiek dat 'minstens 50 procent' van de nettowinst naar de aandeelhouders zal vloeien. 

De Deutsche-analist verwacht nog een mededeling in februari: 'Bulgarije was de enige kernmarkt waar KBC een te klein marktaandeel had. Dat vakje is nu aangevinkt. De volgende strategische zet is Ierland', klinkt het. Pro memorie: CEO Johan Thijs gaf in november al aan dat er begin dit jaar een beslissing komt over de Ierse dochter, die de jongste jaren een spectaculair winstherstel boekte. Er zijn drie opties: de Ierse dochter blijven runnen als een bank, uitbreiden tot een volwaardig bank- en verzekeringsbedrijf of het dochterbedrijf te koop aanbieden.

Ook de derde financiële Bel20'er slaat munt uit de aantrekkende langetermijnrente. Verzekeraar Ageas gaat 1,85 procent hoger naar 38,44 euro.

Wie het minder goed verging door de stijgende rente, zijn de vastgoedaandelen. Voor beleggers zijn deze dividendkampioenen nu minder aantrekkelijk geworden. Dat Cofinimmo (107,20 euro, - 1,3%) de rode lantaarn kreeg in de Bel 20, is dan ook geen verrassing. Van de 17 gereglementeerde vastgoedgroepen die in Brussel noteren, waren er maar vijf die (een minieme) winst boekten.

Beleggers moeten nog even geduld oefenen op de eerste updates over het pas afgesloten boekjaar. Traditioneel de snelste om een eerste inzage te geven is Van de Velde (66,00 euro, +0,2%). De Oost-Vlaamse lingeriegroep geeft volgende maandag haar omzetcijfers over 2016 vrij.

KBC Securities rekent in een vooruitblik op 210,9 miljoen euro omzet, een stijging van 0,9 procent jaar op jaar. Dat zou meteen het negentiende (!) opeenvolgende groeijaar zijn sinds de beursintroductie in 1997. Een track record om u tegen te zeggen, maar wel met een navenant prijskaartje: Van de Velde noteert tegen 22 keer de verwachte nettowinst voor 2016, de ondernemingswaarde beloopt 13 keer de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda). KBC-analist Guy Sips handhaaft bijgevolg het 'houden'-advies met koersdoel van 66 euro. Dat is een koers die exact bereikt is, met een plusje van 0,4 procent tot 66,15 euro.

Vleesverwerker en producent van bereide maaltijden Ter Beke (149,5 euro, +4,55%) - één van de Coucke-aandelen - was de op één na sterkste stijger. Alleen kankerbestrijder Eckert-Ziegler (9,59 euro, +5,1%) deed nog beter. Ter Beke ging maandag al twee procent hoger. Het zit nu nog maar een halve euro onder zijn recordkoers van 150 euro die op 6 oktober 2016 werd bereikt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud