Brussel beleeft beste dag van het jaar

Een doorbraak in Europa bezorgde de Brusselse beurs een superdag met een winst van bijna 4 procent voor de Bel20. AB InBev steeg naar een record dankzij de overname van Modelo.

Euronext Brussel surfte mee met de golf van optimisme op de Europese beurzen. Op de EU-top in Brussel slaagden Spanje en Italië erin Merkel te vermurwen en rechtstreekse bankensteun uit de Europese noodfondsen te bedingen. Bovendien is er een akkoord over het vrijmaken van 120 miljard euro om de groei te bevorderen.

Een onverwachte doorbraak dus, al was dat mogelijk omdat beleggers de lat erg laag hadden gelegd. De Bel20 koerste 3,8 procent hoger naar 2.227,63 punten. Het was geleden van 28 november dat de sterindex zo veel steeg. Bovendien eindigden alle Bel20-aandelen op winst, wat de algemene koopgolf illustreert.

Vooraan vonden we de conjunctuurgevoelige aandelen zoals Bekaert (+11,1%, 19,51 euro) en Solvay (+8%, 77,78 euro). Na de eurodeal zijn beleggers minstens weer even in 'risk on'-modus. En kopen ze volop mandjes met conjuntuurgevoelige aandelen. Elk zichzelf respecterende Londens beurshuis heeft zo'n mandje klaarstaan als kant-en-klare beleggingsstrategie als het economische klimaat een beetje opfleurt.

In het licht van de hausse van de industriële aandelen, viel de winst voor Nyrstar (+2,5%, 4,48 euro) relatief mager uit. Een bericht dat CEO Roland Junck 900.000 aandelen-Nyrstar heeft verkocht, deed de wenkbrauwen fronsen. Een topman die aandelen van zijn eigen bedrijf van de hand doet, wordt doorgaans als een negatief signaal geïnterpreteerd.  

De financiële sector is de voorbije jaren wel heel cyclisch geworden en dat was vandaag een voordeel. KBC spurtte 7 procent hoger tot 16,67 euro, Ageas won 6,3 procent tot 1,56 euro. Deze instellingen profiteren ook van de forse daling van de Spaanse en Italiaanse rente vandaag.

AB InBev maakte het nieuws van de dag met de overname van de resterende 50 procent in Grupo Modelo, de Mexicaanse brouwer van het bekende Corona-bier. De Belgisch-Amerikaanse groep telt 20,1 miljard dollar of bijna 16 miljard euro in cash neer. Het nieuws over de overname lekte begin deze week al uit in de media; nu zijn ook de details van de deal bekend. AB InBev biedt 9,15 dollar per aandeel Grupo Modelo, wat een premie inhoudt van ongeveer 30 procent bovenop de slotkoers op 22 juni. Op de conference call verzekerde het management dat de overname het dividend niet in gevaar brengt. Het aandeel ging 3,9 procent hoger naar 61,3 euro, nog maar eens een record.

De opmerkelijke jaarresultaten van Colruyt (+3,5%, 35,2 euro) dinsdagavond sorteerden nog steeds effect. ING kwam met een positief rapport waarin het advies werd opgetrokken van ‘verkopen’ tot ‘houden’. Het koersdoel steeg van 27 tot 34 euro. Analisten John David Roeg en Jan Meijer hebben hun winstverwachtingen voor het lopende boekjaar 2012/2013 opgetrokken met 8,4 procent en die voor 2013/2014 met 8,3 procent. De verkoop in de Colruyt-winkels loopt goed, de groep wint marktaandeel en focust bovendien scherper op haar kernactiviteiten, geven ze onder meer als reden op.

Op de brede markt verliep de handel in VGP (+0,2%, 19,81 euro) alweer stoïcijns kalm. Nochtans maakte de groep de details bekend over de aangekondigde kapitaalvermindering. Aandeelhouders krijgen op 6 augustus 0,81 euro per aandeel.

Investeringsmaatschappij Gimv (-4,1%, 35,95 euro) was de grootse daler, maar dat was louter het gevolg van een dividendknip.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud