Advertentie

Brussel beleeft slechtste beursmaand in zes jaar

De devaluatie van de Chinese munt joeg ook Brusselse beleggers de stuipen op het lijf. ©© Zhengyi Xie/Cpressphoto/Corbis

De Brusselse beurs heeft de belabberdste maand sinds februari 2009 achter de rug. De aanhoudende zorgen over China joegen de Bel20-index op vier weken tijd 8 procent lager.

De Bel20 kon maandag op de valreep nog met winst afsluiten. Maar dat kon niet verhindern dat de Brusselse beurs de zwartste maand beleefde sinds februari 2009. Toen vreesden beleggers een implosie van de Europese economie, nu is het vooral de sputterende Chinese groeimotor die hen uit hun slaap houdt.

Procentueel maandverloop van de Brusselse sterindex. Op welk exact cijfer augustus afklopt, weten we vanavond. ©Mediafin

De verrassende beslissing van Peking om de Chinese munt te devalueren en de daaropvolgende crash van de Chinese beurzen veroorzaakten een wereldwijde verkoopgolf. Op vier weken tijd is de Bel20, de korf met de twintig belangrijkste aandelen op de Brusselse beurs, 8,1 procent in waarde gedaald. Dat de andere Europese indexen eveneens tussen 9 en 11 procent verloren, is wellicht een magere troost.

  1. Fagron, -44,6%
  2. Delta Lloyd: -41,4%
  3. Thrombogenics: -40,6%
  4. Connect Group: -19,3%
  5. ABO Group: -19,4%

China mag de voorbije weken dan wel de headlines van de financiële pers hebben gedomineerd, op Nyrstar (-16,2%) na, blijken maar weinig van de grootste verliezers gelinkt aan de problemen in Azië en op de grondstoffenmarkten.

Integendeel. Fagron, dat op vier weken tijd liefst 44,6 procent van zijn beurswaarde verloor, werd gedumpt omdat de groep het veel moeilijker heeft dan verwacht in de VS. De blijde intrede van ondernemer Marc Coucke als nieuwe aandeelhouder van de leverancier van apothekersingrediënen komt net te laat om het tij te keren. 

Delta Lloyd, de slechtst presterende Bel20'er van de voorbije maand, werd dan weer 41,4 procent teruggezet omdat de verzekeraar beleggers in het ongewisse laat over een mogelijke kapitaalverhoging. 

Fistel Fiesta

  1. Tigenix: +62%
  2. Lotus Bakeris: +22,5%
  3. Keyware: +9,6%
  4. Campine: +8,1%
  5. Zenitel:+6,7%

Toch was het niet overal kommer en kwel. De biotechnologiegroep Tigenix (+62%) ontpopte zich bijvoorbeeld tot de grote winnaar van augustus. Vorige week publiceerde Tigenix positieve resultaten voor zijn middel om perianale fistels te behandelen. Daardoor staat de deur op een kier om zijn medicijn naar de winkelrekken te brengen.

Lotus Bakeries werd beloond voor de erg sterke resultaten en de overname van een Britse fabrikant van glutenvrije koekjes NBF. Hoewel het aandeel op een recordniveau noteert, krijgen beleggers er maar geen genoeg van.Op een maand tijd ging het aandeel van de koekjesbakker met 25,5 procent de hoogte in.

Hoewel de meest aandelenmarkten de 'Black Monday' van vorige week al te boven zijn, denken de meeste strategen niet dat de rust helemaal is teruggekeerd. De Chinese besognes zullen de markten nog een tijd parten spelen.

Wachten op de Fed

Bovendien is er nog de vraag wat de Amerikaanse centrale bank in september zal doen. Tot voor kort ging een meerderheid van de economen ervan uit dat de Federal Reserve in september de rente zou verhogen. Het zou de eerste keer in negen jaar zijn dat de Amerikaanse centrale bank zou overgaan tot een renteverhoging. 

Maar na de enorme schommelingen die we de afgelopen weken hebben gezien op de aandelenmarkten, vermoeden sommige strategen dat de Federal Reserve op veilig wil spelen. De centrale bank zou nog wat willen wachten met de rente op te trekken opdat de onrust op de beurzen het economische herstel niet in het gedrang zou brengen. De kans is dan ook groot dat de onzekerheid op de aandelenmarkten zal blijven wegen tot 17 september. Dat is de dag waarop de Fed zijn rentebesluit neemt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud