Brussel: Belgische praline en Finse mijn in trek

Op de Brusselse beurs werd Nyrstar opgepikt nadat zijn zinkpartner Talvivaara van de rechter de toestemming heeft gekregen om een reorganisatie uit te werken. Farmagroep UCB vertaalde een lovend artikel en rapport uit Duitsland in winst. Supermarktketen Delhaize staat onder druk.

De Bel20-index zakte 0,8 procent tot 2.761 punten. Hetzelfde beeld was te zien op de andere Europese beurzen.

De grootste daler in de Bel20 was Delhaize, met een verlies van 2,6 procent tot 39,94 euro. Exane BNP Paribas herhaalde gisteren het verkoopadvies voor het aandeel. Voor de supermarktketen was het beursjaar 2013 echt een jaar met twee snelheden. Eerst een stevige klim met dank aan de aftocht van de shorters die Delhaize in 2012 een rampjaar bezorgden. Maar daarna een stevige koersval door een andere aftocht: die van topmanagers.

Ook zwaargewichten KBC en GDF Suez doken 2 procent in het rood. 

UCB was, na Thrombogenics (+1,9%), de grootste stijger met een winst van 1,3 procent tot 50,74 euro. Het farma-aandeel kwam daarmee weer op het niveau van begin 2007. Na Barclays vorige week, bracht ook Deutsche Bank zijn 'kopen'-advies in herinnering. In een lijvige vooruitblik van zo'n 120 pagina's op de hele Europese farmasector in 2014. Analist Richard Parkes verhoogde zijn koersdoel van 58 naar 61 euro.

UCB behoort bij de middelgrote farmabedrijven tot de favorieten van Parkes, al gaat zijn voorkeur wel naar het Duitse Merck en het Britse Shire. De analist brengt eigenlijk de boodschap die CEO Roch Doliveux al in het voorjaar van 2011 bracht: vanaf 2014 komt er een duidelijke versnelling van de winstgevendheid van UCB. Dit na jaren van winststagnering, als gevolg van de generische concurrentie voor de voormalige kaskoe Keppra en de ontwikkelings- en marketingkosten verbonden aan de lancering van nieuwe middelen om die concurrentie te compenseren.

Parkes verwacht net als Doliveux de komende jaren veel van het stertrio 'CVN': Cimzia (reumatoïde artritis), Vimpat (epilepsie) en Neupro (Parkinson). Voor 2015 mikt hij op een winst per aandeel van 2,80 euro, tegenover slechts 1,94 euro dit jaar.

Ook Handelsblatt heeft UCB ontdekt. Het is een 'Belgische praline', titelt de Duitse zakenkrant. De farmagroep heeft de crisis achter zich gelaten en geldt als een aantrekkelijk overnamedoelwit, luidt het. Het Duitse Merck zou volgens Handelsblatt een kandidaat-koper kunnen zijn.

Chemiegroep Solvay vond het gisteren niet de moeite om aan te kondigen dat ze exclusieve onderhandelingen voert met de Amerikaanse private-equitygroep OpenGate voor de verkoop van zijn pvc-dochter Benvic. Het aandeel won 0,2 procent tot 107,75 euro.

Op de brede markt profiteerden EVS (+2,4%) en Melexis (+2,5%) voor de tweede dag op rij van hun vermelding in de favorietenlijstjes van analisten voor 2014. TiGenix stond helemaal bovenaan de beurstabellen, het aandeel ging zonder onmiddellijke aanleiding en bij een druk volume van 6,2 miljoen stuks 8,5 procent hoger tot 0,51 euro.

Nyrstar volgde met een winst van 6,7 procent tot 2,22 euro. De Finse zinkmijn Talvivaara, een belangrijke toeleverancier van Nyrstar, mag van de rechtbank een reorganisatie uitwerken, terwijl de schuldeisers op afstand worden gehouden. De productie werd vorige week alweer opgestart.

Nyrstar heeft vertrouwen in het herstructureringsplan en zegt zijn partner weer te steunen. Eerder had de zinksmelter die steun formeel ingetrokken - een signaal dat het bedrijf uit Balen niet echt geloofde in het plan van het management van Talvivaara. Daar is dus verandering in gekomen.

Aedifica zakte 1,8 procent tot 50 euro. De vastgoedbevak krijgt nochtans goede punten van Bank Degroof en KBC Securities. De respectieve analisten Jean-Marie Caucheteux en Koen Overlaet-Michiels trekken hun koersdoel op van 49,50 naar 50 euro en van 47 tot 48 euro.

De vastgoedbevak maakte gisterenavond de aankoop bekend van twee rusthuizen. Het telt 11 miljoen euro neer voor ‘De Stichel’ in Vilvoorde en 5 miljoen euro voor ‘Huize Lieve Moenssens’ in Dilsen-Stokkem. Aedifica slaagde er volgens Caucheteux in een attractieve investering te vinden. Van beide gebouwen kan de capaciteit worden uitgebreid. Caucheteux en Overlaet-Michiels hanteren beiden een 'houden'-advies.

Cardio3 Biosciences krijgt van het Waalse Gewest een nieuwe, terug te betalen subsidie van 2,5 miljoen euro. Het Waalse Gewest is met 10 procent de op één na grootste aandeelhouder. Het aandeel won 2,1 procent tot 23 euro.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud