Brussel: 'Bpost niet langer beste leerling dividendklas'

©BELGA

Brussel schipperde vrijdag de hele tijd tussen winst en verlies. Bekaert werd royaal beloond voor zijn betere kwartaalcijfers, maar daar staat de terugval van Bpost en UCB tegenover.

Euronext Brussel startte positief, maar slaagde er met moeite in die openingswinst vast te houden.  Uiteindelijk ging de Bel20 het weekend  ongewijzigd in op 3.162,45 punten.

Met een winst van 4,4 procent op 25,98 euro was Bekaert met voorsprong de grootste stijger in Brussel. De staaltechnologiegroep boekte in het derde kwartaal een omzetgroei van 5 procent en dat was beter dan analisten hadden verwacht.Alle markten gingen erop vooruit, maar de sterkste groei was er in Latijns-Amerika.  

Bpost, dat eerder deze week nog naar een recordpeil was geklommen, had het moeilijker en verloor 1,8 procent op 20,48 euro. Het Londense beurshuis Berenberg geeft niet langer een koopadvies en adviseert zijn klanten nu gewoon het aandeel bij te houden. Niet dat Berenberg plots veel negatieve elementen ziet in het aandeel.

Portugese Post

Analist Matthew O'Keeffe heeft het na de sterke kwartaalresultaten die vorige week werden gepubliceerd, nog altijd over 'a first class company'. Maar aangezien het aandeel de afgelopen zes maanden al met dertig procent in waarde is gestegen acht de Berenberg-analist de tijd wel rijp voor een adempauze.

'Bovendien heeft Bpost, gezien de sterke resultaten die het al kon voorleggen, niet zo heel veel marge meer om het operationeel nóg beter te doen.'

O’Keeffe stipt verder nog het dividendbeleid van Bpost aan. ‘Voor volgend jaar wordt het dividendrendement op 6,1 procent geschat. Dat is super, maar daarmee is Bpost niet langer de beste van de klas. Correios de Portugal heeft een dividendrendement van 6,4 procent en heeft ook nog wat potentieel voor operationele verbetering in zich.'

Amerikaanse hoofdbrekers voor UCB

UCB verloor 1,3 procent op 60,98 euro. De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA twijfelt  of het generieke ADHD-medicijn dat UCB’s Amerikaanse dochter Kremers Urban identiek hetzelfde is als Concerta. Dat is een middel van Johnson & Johnson. 

Het nieuwe standpunt van de FDA kan een probleem vormen voor UCB.  De Belgische farmagroep had Kremers Urban vorige week nog voor 1,2 miljard euro verkocht aan twee investeringsfondsen.  UCB staat  al een tijdje onder druk. Sinds UCB eind augustus naar een recordhoogte klom, daalde het  al met een vijfde. 

Op de brede markt kon Agfa-Gevaert aanvankelijk profiteren van zijn betere derdekwartaalresultaten. Het  afgelopen kwartaal kon Agfa-Gevaert zijn rendabiliteit verder opkrikken. Maar de omzet blijft nog altijd lijden onder de slabakkende wereldeconomie. Agfa verloor uieindelijk 1,2  procent op 2,04 euro.

Vrijdag, vastgoeddag

Vrijdag bleek ook vastgoeddag op de Brusselse beurs. Analist Jaap Kuin van ING startte met de opvolging van Montea (-1,2 procent, 32,60 euro) en past ook zijn koersdoel voor WDP (-0,7 procent op 57,26 euro) aan. Beide aandelen krijgen een 'hold'-advies mee. Op Montea kleeft Kuin een koersdoel van 32 euro, het koersdoel voor WDP verhoogt hij naar 55,1 euro. Omdat de bestaande gebouwen verouderen en omdat de voorkeuren van de klanten veranderen (er wordt nu bijvoorbeeld meer ingezet op e-commerce) is de vraag naar  nieuwe kantoren en logistieke gebouwen in de Benelux nog altijd hoog, stipt Kuin aan. Montea en WDP kunnen dat tekort aanvullen, en hebben daar ook de knowhow en financieringsmogelijkheden voor.'

Kuin sluit zijn rapport af met een uitsmijter die kan tellen. 'Op langere termijn denken we dat een combinatie van beide bedrijven best mogelijk is.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud