Advertentie

Brussel: Celyad op nieuw record na Nasdaq-plannen

De Bel20 gaat fors hoger na uitlatingen van een ECB-directeur. Het kwartaalrapport van Jensen stelt wat teleur.

De Europese beurzen schieten fors omhoog na uitspraken van Benoit Coeure, lid van het directiecomité van de ECB. Die verklaarde dinsdagochtend dat de Europese Centrale Bank het tempo van het QE-inkoopprogramma zal opdrijven in mei en juni om ‘seizoensgebonden reden’. In juli en augustus is er minder liquiditeit op de markten waardoor het extra munitie zal bovenhalen in mei en juni om de targets te halen.

Ook de Bel20  deelt in de vreugde.

Celyad ( het vroegere Cardio3 Biosciences) schiet hoger  naar een nieuw record. Het bedrijf trekt vermoedelijk volgende maand naar Nasdaq en wil er 100 miljoen dollar vers geld ophalen. Dat kan oplopen tot maximum 115 miljoen dollar als de overtoewijzingsoptie wordt uitgeoefend.

Celyad zal de miljoenen gebruiken om zijn onderzoek naar het gebruik van immunotherapie voor kankerbehandeling te versnellen. Dat is momenteel een zeer hot domein in de geneeskunde en ook bij beleggers. Immunotherapiebedrijven als Juno Therapeutics zijn op Nasdaq al meerdere miljarden waard. Homsy hoopt van de hype gebruik te maken om voor Celyad een hogere waardering dan op Euronext Brussel te krijgen. Beleggers hopen alvast dat Celyad dezelfde weg opgaat als Galapagos. Die schoot bij het debuut op Nasdaq vorige week meteen 20 procent omhoog.

Jensen  bengelt onderaan na een eerder teleurstellende trading update. De omzet steeg in het eerste kwartaal met 34 procent. Maar de winstmarge is niet gestegen. En dat is voor Guy Sips van KBC Securities toch een verrassing. ‘Ik had gerekend op een positief effect van de zwakkere euro, maar dat effect is er niet gekomen.’

Verkeerd uitgedraaid

Het bedrijf dekt zich in tegen wisselkoersschommelingen, maar dat is deze keer verkeerd uitgedraaid. Jensen dekt zich bij de verkoop van apparatuur in dollar meteen in en zet dollars als het ware meteen om in euro. Maar, Jensen produceert de verkochte apparatuur pas maanden later. Als de dollar in die periode sterk stijgt, stijgen ook de productiekosten (uitgedrukt in euro) mee. Dat principe heeft het bedrijf de voorbije maanden genekt. Maar als de trend keert, kan dat evengoed in het voordeel spelen.

Jensen verwacht voor het eerste halfjaar een omzetgroei tegenover de 121 miljoen euro jaar eerder. Sips is wat enthousiaster en mikt op een groei van 18 procent tot dik 143 miljoen euro. Hij gaat uit van een bedrijfswinstmarge van 8,2 procent. Dat is een pak minder dan vorig jaar, maar in lijn met het gemiddelde van 2012-2013 dat volgens Sips normale jaren waren.

Positieve trends

Hij behoudt zijn 'accumulate' advies en koersdoel van 22 euro. De vraag naar grote en automatische wasserij-apparatuur zal volgens de analist alleen maar toenemen. In ziekenhuizen, in rusthuizen, in hotels, op cruises, enzovoort. Bovendien steekt Jensen werk in onderzoek naar systemen die minder water en energie gebruiken, wat op termijn vruchten kan opleveren.

Een Canadees bedrijf heeft met Nyrstar  een deal gesloten over de Peruviaanse mijn Coricancha. Nyrstar betaalde er enkele jaren geleden een kleine 20 miljoen dollar voor, maar zal dat bedrag niet recupereren. Dat is duidelijk. In het beste geval levert de verkoop 12 miljoen dollar op. De Canadezen hebben de optie om de komende twee jaren tot een aankoop over te gaan.

Nyrstar besliste in 2009 verticaal te integreren en ook mijnbouwactiviteiten te starten. Het ging daarvoor shoppen bij enkele mijnbedrijven, maar die strategie heeft tot op heden niet het beoogde rendement opgeleverd. De verkoop van de Peruviaanse mijn is een eerste stap in de stroomlijning van de business. 'Het zal nog veel tijd vergen eer de mijnbouwactiviteiten operationeel en financieel sterk staan', liet de bedrijfstop onlangs verstaan. Op de verkoop van de mijn zal Nyrstar mogelijk zelfs een meerwaarde boeken. De waarde van de mijn is de voorbije jaren al grotendeels afgeboekt.

In Mexico ligt een mijn al enige tijd stil wegens veiligheidsproblemen in de regio. En de zinkmijn in Myra Falls (Canada) is stilgelegd door 'structurele tekortkomingen'.

Kooplijst

Ondanks de problemen in de mijnbouw, staat het aandeel nog steeds op de kooplijst van KBC Securities. ‘De dollar zal de resultaten dit jaar de hoogte insturen. En de zinkmarkt zal tegen eind dit jaar krapper worden door de sluiting van enkele mijnen. De winsten vanaf 2016 zullen onder andere gestuwd worden door de heropstart van Port Pirie en door andere smeltfabrieken.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud