Advertentie

Brussel: de Grand Canyon tussen Hoboken en Mortsel

Agfa ging met zijn kwartaalupdate onder de lat door ©REUTERS

De Bel20 hield ondanks het stevige dividend bij zwaargewicht KBC het hoofd boven water, met dank - voor de tweede dag op rij - aan het ambitieuze Umicore.

De Bel20  koerste slechts een fractie lager op 4.036 punten. Dit ondanks de het slotdividend van 1,80 euro bruto dat vandaag van de koers van KBC ging. Merk op dat de bank- en verzekeringsgroep met een weging van 13 procent nu het zwaarst wegende aandeel in de Bel20 is. De coupon heeft dus een belangrijke impact op de beursbarometer en roomde de Bel20 bij de start met 13,6 punten af. KBC zakte uiteindelijk méér dan de coupon die van de koers ging, met 2,25 euro of 3,2 procent naar 67,90 euro. 

Het omgekeerd gold voor Sofina . De holding noteert vandaag zonder het recht op de 2,56 euro brutodividend over boekjaar 2016 en beperkte niettemin de schade tot 0,60 euro of 0,5 procent naar 132,45 euro. Minder dan een kwart van de coupon dus. 

Grootste stijger in de Bel20 was eens te meer Umicore  . De materialengroep verpulverde in de ochtendhandel met een piek van 61,29 euro (+7%) het vorige slotrecord. Bij slot ebde de euforie wat weg, maar bleef er nog 3,3 procent winst naar 58,53 euro over. Daarmee trok het aandeel nu al voor de tweede dag op rij de Bel20 op het droge. 

Berenberg verhoogt in reactie op het ambitieuze investeringsplan voor NMC-materialen in herlaadbatterijen (nikkel/mangaan/kobalt) het koersdoel van 56 naar 68 euro. Het advies blijft logischerwijs 'kopen'. Het beurshuis denkt nu dat de materialengroep op weg is naar 50 procent marktaandeel in de cruciale materialen die de vloot elektrische auto's op lithium-ionbatterijen zoemend op de weg moeten houden.

En dat moet op termijn als bijna-monopolist de bedrijfswinst een serieuze boost geven. Door het beleggersenthousiasme rond de doorbraak van elektrische auto's is Umicore nu het Amazon van de Bel20 geworden: het gros van de huidige waardering van het aandeel is toekomstige winst die de huidige investeringen moeten opleveren.

De analistenrapporten doen met hun geëxtrapoleerde groei soms duizelen: zo rekent Berenberg er op dat batterijmaterialen tegen 2025 bijna 1 miljard bedrijfswinst aanleveren, tegenover ... 35 miljoen dit jaar.  

Om een idee te geven: het beurshuis becijfert dat Umicore tegen 2020 de materialen voor het equivalent van 20 GWh batterijkracht kan aanleveren. Dat is 57 procent van de 35 GWh die Tesla tegen 2018 met zijn gigafabriek in Nevada ambieert. 

Van de Hoboken-site in Umicore naar de Agfa-site in Mortsel. Het is maar tien kilometer, maar op de beurs is het eens wereld van verschil. Terwijl beleggers bij Umicore dankzij elektrische auto's de groei tot de verre toekomst extrapoleren, lijken ze voor Mortsel de krimp tot in de verre toekomst te extrapoleren.

Grootste daler in Brussel is dan ook weer Agfa-Gevaert  , dat na de teleurstellende resultaten een tik van 7,8 procent kreeg naar 4,55 euro. Zoals gevreesd is de omzet van de beeldvormingsgroep ook in het eerste kwartaal blijven krimpen, met 2,5 procent tot 588 miljoen euro. Dat is in lijn met de 586 miljoen die analisten gemiddeld verwachtten.

De recurrente bedrijfswinst zakte wel forser dan verwacht, met bijna een kwart tot 26 miljoen euro. Analisten rekenden op 29 miljoen euro. Agfa zelf wijst als boosdoener naar groothandelaars, zeker in China, die nog met grote voorraden klassieke röntgen- en hardcopy-producten zitten, waardoor omzet en bedrijfswinst van de belangrijke tak gezondheidszorg met respectievelijk 6 en 37 procent krompen. 

Netto zakte de winst met een vijfde tot 8 miljoen euro of 0,05 euro per aandeel.

Die koersdaling moet wel afgezet worden tegen de sterke koersklim de voorbije maanden. KBC Securities vindt die koersstijging welletjes. Analist Guy Sips verlaagt het advies dan ook van 'bijkopen' naar 'houden'. 

ING handhaaft het 'houden'-advies. Analist Giel-Jan Triest wijst er op dat röntgen- en hardcopy-producten in de tak gezondheidszorg traditioneel een hoge winstmarge hebben, waardoor de sterke terugval afgelopen kwartaal extra hard in de bedrijfswinst hakte. Daar komt bij dat Agfa extra onderzoekskosten maakt voor zijn pogingen om weer aan te knopen met omzetgroei, wat ook op de rendabiliteit weegt. En ook hier is de conclusie: na een koersstijging van 34 procent sinds begin dit jaar is de rek echt wel uit de koers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud