Advertentie

Brussel: 'Fagron wordt overnameprooi'

Fagron-topman Ger van Jeveren kan de analisten voorlopig niet overtuigen. ©Wim Kempenaers (WKB)

Fagron deelt opnieuw in de klappen. De overname van Lotus Bakeries in het VK wordt goed onthaald.

Lotus Bakeries  wint terrein na de overname van het Britse Natural Balance Foods (NBF) , gespecialiseerd in gezonde snacks. 'Het bedrijf is in het verleden al zeer kieskeurig geweest in overnameprooien en dat is ook nu niet anders. De overname van NBF 'thicks a lot of boxes'.

'NBF legt indrukwekkende groeicijfers voor op de Britse markt. NBF heeft sterke merken in het groeiend segment van gezonde snacks. En die hebben een groot internationaal potentieel', aldus Hans D'Haese van Bank Degroof.

Hij verhoogt het koersdoel tot 1.450 euro en het advies stijgt tot Accumulate. 'Het aandeel noteert aan een eerder hoge waardering in vergelijking met andere bedrijven in de voedingssector. Maar dat is gerechtvaardigd', klinkt het. Aan 1.450 euro zou de koers/winst-verhouding 21,7 bedragen (op basis van de prognoses voor 2016). Het gemiddelde in de sector is slechts 17.

Ook KBC Securities is enthousiast over de deal, al is het moeilijk om te zeggen of Lotus veel of weinig betaalt. De overname waardeert NPF op 83 miljoen euro. NPF zal dit jaar 33 miljoen pond (46 miljoen euro) draaien. 'Dat betekent dus een overnameprijs van 1,8 keer de omzet. Niet echt goedkoop. Maar we hebben weinig informatie over de winstgevendheid en het langetermijnpotentieel dus kunnen we eigenlijk moeilijk verdere commentaar geven', aldus Guy Sips van KBC Securities. Hij voegt eraan toe dat 'in het verleden geen enkele overname - op die van het Scandinavische Anna's na - ontgoocheld heeft'.

'Waar is de groei?'

Fagron   krijgt nogmaals klappen. Beurshuizen blijven maar knippen in de koersdoelen. Vandaag meldt het Amerikaanse beurshuis Jefferies aan zijn klanten dat het aandeel slechts 26 euro waard is. Vrijdag verlaagde ABN AMRO het koersdoel tot 29 euro. Daarmee zijn Jefferies en ABN AMRO meteen de twee grootste pessimisten.

'Waar is de groei?', titelt ABN Amro het rapport. Het groeiverhaal van Fagron heeft door het halfjaarrapport eerder deze maand een aanzienlijke deuk gekregen. 'En dat geldt ook voor de reputatie van het management', klinkt het. CEO Ger van Jeveren heeft lang volgehouden dat Fagron alles onder controle had, ondanks de veranderingen op de Amerikaanse markt voor op-maat-gemaakte geneesmiddelen. Nu blijkt dat de prijzen in de VS wel degelijk fors onder druk staan. Het management denkt dat te kunnen compenseren met hogere volumes.

'Maar de prijsdruk is een feit. Hogere volumes zijn nog maar een belofte', aldus ABN AMRO. 'We zijn minder geneigd om ons waarderingsmodel te baseren op assumpties van het management. We geloven in het potentieel op de Amerikaanse markt maar we willen eerst concrete bewijzen zien.'

De analisten merken bovendien op dat de schuldpositie 'gevaarlijk dicht' bij zijn limiet is gekomen. 'De ruimte om fouten te maken is klein geworden. En het maakt dat toekomstige overnames gefinancierd zullen moeten worden met de uitgifte van nieuwe aandelen.'

De analist James Vane-Tempest van Jefferies verwacht dat het aandeel op korte termijn zelfs nog verder kan dalen tot 20 euro. 'Indien de koersdruk aanhoudt, kan er een overnamebod op Fagron volgen. Fagron zou - bij gebrek aan grote aandeelhouders - het doelwit van private equity of een sectorspeler kunnen worden.'

Intussen wacht hij op aandelenaankopen door het management. 'Dat zou een duidelijk signaal zijn voor beleggers', zegt hij. De voorbije maanden heeft de bedrijfsleiding vooral aandelen verkocht. Na de publicatie van de eerstekwartaalcijfers deed de top voor bijna 6 miljoen euro aandelen van de hand.

Hoboken

Kepler Cheuvreux haalt Umicore  van de verkooplijst, na de koersdaling van de voorbije weken. Koersdoel: 41 euro. 'Umicore is momenteel bezig met de expansie van de activiteiten in Hoboken. Het zal de vruchten daarvan pas volledig plukken in 2017. De waarderingsmultiples (op basis van de prognoses 2017) liggen nu in lijn met het historisch gemiddelde', argumenteert analist Peter Olofsen zijn hold-advies.

Voor dit jaar rekent hij op 330 miljoen euro recurrente bedrijfswinst, binnen de vork van 310 à 340 miljoen euro die het management vooropstelde. Voor de volgende jaren vreest hij evenwel de 'tegenwind' van lagere prijzen voor allerhande metalen. 

De Franse bankier Philippe Oddo van de financiële groep Oddo & Cie staat klaar om een tegenbod uit te brengen op sectorgenoot BHF Kleinwort Benson . Dat meldt de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Het Chinese Fosun biedt 5,10 euro per aandeel, maar stoot daarbij op tegenkanting. Ggrootaandeelhouders van de bankgroep, zoals Franklin Templeton en de Duitse BMW-miljardair Stefan Quandt, lieten openlijk weten de geboden 5,10 euro per aandeel te weinig te vinden. 

De Bel20  beweegt amper.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud