Advertentie

Brussel: Galapagos miljard rijker sinds nieuwjaar

Avantium noteert al meer dan een tiende onder de koers van het enthousiaste beursdebuut. ©ANP

De Brusselse beurs ontsnapte aan winstnemingen elders in Europa. Daarbij viel vooral de recordreeks van Galapagos op.

De Bel20  trapte de ingekorte beursweek mat af. De beursbarometer vlagde niettemin 0,1 procent hoger af op 3.822 punten en sluipt zo op kousenvoeten richting een nieuw hoogtepunt sinds augustus 2015.

Elders in Europa waren er wél - zij het heel bescheiden - winstnemingen na de stevige klim van de voorbije weken. Beleggers lijken iets minder gerust op de uitkomst van de Franse presidentsverkiezingen later deze maand, nu de extreemlinkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon aan een opmars bezig is in de peilingen. 

Aan de opmars van Galapagos   komt geen einde: ook maandag was het Mechelse biotechnologiebedrijf de grootste stijger in de Bel20, met een winst van 1,3 procent naar 84,11 euro. Dat doet de winst sinds begin dit jaar oplopen tot 37 procent, veruit de beste prestatie in de Bel20. Sinds nieuwjaar is de beurswaarde met 1,07 miljard euro toegenomen - het equivalent van de gezamenlijke beurswaarde van het Gentse duo Ablynx/Argenx - naar 3,9 miljard euro. 

IJzer in het vuur

Het regent al een tijdje koopadviezen rond Galapagos. Dit keer niet zozeer ingegeven rond het potentiële goudhaantje, het beloftevolle reumamiddel filgotinib dat in de laatste klinische testfase zit. Wél door het besef dat de Mechelaars nog een ijzer in het vuur hebben: een experimentele combinatietherapie tegen taaislijmziekte

De recordrace kreeg nog een extra boost sinds de belangrijkste rivaal in het onderzoek naar taaislijmziekte, het Amerikaanse Vertex, goede testresultaten aankondigde. Dat nieuws heeft ook het beleggersoptimisme over Galapagos' onderzoek nog aangewakkerd

Elders in de Bel20 bewoog geen enkel aandeel in de beurskorf meer dan 1 procent in deze of gene richting. Ackermans & van Haaren   ging 0,8 procent hoger naar 147,40 euro en blijft dus in de buurt van de vorige week opgetekende recordkoers (147,95 euro). 

KBC Securities verhoogt het koersdoel van AvH van 119 naar 145 euro. Dit vooral als gevolg van de forse koersstijging van baggerdochter CFE   sinds de vorige update in december, met dank aan fors beter dan verwachte resultaten. Maar aangezien de huidige beurskoers al op het nieuwe koersdoel is vooruitgelopen, blijft het advies niettemin op 'houden'. 

Avantium   dook initieel stevig lager, maar wist dankzij een slotspurtje 0,9 procent hoger op 10,90 euro. Het Nederlandse biochemiebedrijf noteert niettemin nog steeds onder de intekenprijs van 11 euro en de allereerste beurskoers bij opening op 15 maart, 11,94 euro.

Dat het initiële beleggersenthousiasme snel bekoelde is niet echt een verrassing: het prospectus bevatte weinig houvast voor langetermijnbeleggers, terwijl de belangrijkste technologie - een plantaardig alternatief voor drankflessen (pef) - pas vanaf 2021 gecommercialiseerd zal worden.

Xior schreef 0,6 procent bij tot 36,80 euro. De 'kotmadam' van de Brusselse beurs kondigde vrijdag opnieuw een Nederlandse deal aan: een te renoveren kantorencomplex, dat tegen september 2018 omgeturnd zal worden in 300 studentenunits. Daarmee zet Xior zijn spectaculair groeipad sinds de beursintroductie in december 2015 voort. 'We blijven desondanks bij ons 'deels winstnemen'-advies', zegt beleggersblad De Belegger. 'Xior is al grotendeels vooruitgelopen op de positieve nieuwsflow.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud