Advertentie

Brussel: Goldman en Boliden lichten Nyrstar voetje

©BELGA

In Brussel krijgt Nyrstar nog maar eens een tik. Goldman Sachs trekt zijn koopadvies in en rivaal Boliden komt met een sombere update.

De Bel20  breidde een zeer bescheiden vervolg aan de opluchtingsrally van maandag. De index sloot minder dan twee punten hoger op 0,1 procent hoger op 3890 punten.  

KBC (65,92 euro, +1,0%) was lang één van de sterkste stijgers in de Bel20. De bank- en verzekeringsgroep bereikte in elk geval een nieuwe 'post-crisispiek'. De vorige hoogste slotkoers sinds oktober 2008 - 65,34 euro - dateerde van augustus 2015. Dit keer was de katalysator een koopadvies van HSBC. De Londense zakenbank krikt het advies voor KBC op van 'houden' naar 'kopen' en verhoogt het koersdoel van 64 naar 72 euro. 

Net als de beursbarometer zelf kon Umicore (52,73 euro, +1,8%) evenmin de initiële winst niet vasthouden, maar het tij keerde in de namiddag en de materialentechnologiegroep eindige uiteindelijk helemaal vooraan in de Bel20. Umicore kwam met een korte update, maar propte daar aardig wat nieuws in.

Zo blijkt CEO Marc Grynberg het jarenlange octrooiconflict met BASF en Argonne voor de NMC-technologie - een cruciale factor bij het streven om het rijbereik van elektrische auto's te verlengen - geschikt te hebben. 

Die vredespijp heeft een niet nader bepaald prijskaartje, maar die factuur zit vervat in de vrij optimistische winstprognose voor 2017: een bedrijfswinst rond 385 miljoen euro (3,44 euro per aandeel), tegenover 351 miljoen over 2016.  

Nog frappant: Umicore is het jongste bedrijf dat met sprekend gemak goedkope schulden op de balans laadt: 330 miljoen euro. Daar was trouwens ruimte voor, met een schuldgraad van slechts 14 procent in 2016.

Proximus  ging Umicore wat dat betreft voor en haalde vorige maand tegen bodemtarieven bijna een half miljard op. Lang heeft CEO Dominique Leroy niet gewacht om het goedkope geld van Mario Draghi aan het werk te zetten: BICS, de internationale groothandelsdochter van de telecomoperator, trekt 230 miljoen dollar (212 miljoen euro) uit voor het Amerikaanse TeleSign, een specialist in de beveiliging van digitale transacties.

Echt onder de indruk waren de beleggers niet van de transactie. Het aandeel verloor 0,6 procent tot 29,34euro. 

Wie nauwelijks nog ruimte heeft voor extra schulden is Nyrstar (5,02 euro, -2,9%). De zinkspecialist gaat gebukt onder een zware schuldenlast en daar staat voorlopig bitter weinig cashflow tegenover, tot de transformatie van de smelter in het Australische Port Pirie rond is. 

Goldman Sachs verlaagt in de marge van een lijvig rapport over de mijnbouw- en metalensector het advies voor Nyrstar van 'kopen' naar 'houden', het koersdoel gaat van 10 naar 6 euro.

De knipbeurt is niet geheel verrassend: sinds het koopadvies begin februari is het aandeel Nyrstar bijna continu blijven wegglijden, ook al kon de zinkspecialist zich wat gemoedsrust kopen door de schuldenberg verder in de toekomst te schuiven. 'We blijven geloven in de turnaround van de smelter in Port Pirie, maar op korte termijn zien we door de recente zwakte van de zinkprijs weinig katalysatoren voor de beurskoers', klinkt het. 

Het helpt Nyrstar evenmin dat de grootste daler op de Europese beurzen op dit ogenblik rivaal Boliden is. De grootste Europese uitbater van koper- en zinkmijnen vertaalt een teleurstellende kwartaalupdate in een koersval van 7,3 procent tot 258,2 kronen. 

Euronav (7,65 euro, +2,7%) maakte een goede beurt, ondanks een eerder somber rapport van KBC Securities. Dat herstel van de tankertarieven, het zal niet meer voor dit jaar zijn. Dat is althans de boodschap die we kunnen distilleren uit de vooruitblik van het beurshuis op de kwartaalresultaten van woensdag. Analist David Vagman verlaagt het advies van 'kopen' naar 'bijkopen', met een koersdoel van 8,50 euro. Hij ziet de reder als een 'outperformer', maar dan wel op een olietankermarkt die kreunt onder een dit jaar nog toenemende capaciteit. Ten vroegste zou er tegen eind 2018 op dat vlak beterschap komen. 

Het gevolg: de analist hakt zwaar in de winstprognoses. Voor 2017 rekent hij nog op 2 miljoen in plaats van 133 miljoen dollar. En voor 2018 wordt de lat verlaagd van 124 naar 24 miljoen dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud