Advertentie

Brussel houdt adem in voor cruciale Fed-meeting

Ondanks een tsunami aan kooptips voor 2014 blijven beleggers de kat uit de boom kijken. Met een cruciale rentevergadering bij de Amerikaanse centrale bank in het achterhoofd, stuurden ze de Bel20 vrijdag licht lager.

Gaat de Amerikaanse centrale bank haar geldbeleid verstrakken of niet? Volgende week woensdag, na haar tweedaagse rentevergadering, moet duidelijk worden of de Federal Reserve haar programma om de economie te stimuleren stilaan wil afbouwen of niet.

Of de Fed zal temperen of niet is ook belangrijk voor de aandelenmarkten. Het goedkopegeldbeleid van de Fed en andere centrale banken gaf de koersen immers een enorme boost. Beleggers kijken voorlopig dan ook liever de kat uit de boom.

Met als gevolg dat de Bel20 de afgelopen week ongeveer een procent daalde. Ook vrijdag trappelde de Brusselse sterindex ter plaatse: een verlies van 0,4 procent op 2.754,02 punten. 

De opvallendste verliezer was Delta Lloyd. De Nederlandse verzekeraar kreeg een tik van 3 procent op 17,14 euro. Analisten van de zakenbank Goldman Sachs verlaagden hun advies voor het aandeel van ‘buy’ naar ‘neutral’. 

Aan de andere kant van het spectrum stond de staaltechnologiegroep Bekaert, met een winst van 2,4 procent op 25,74 euro. De Italiaanse krant La Repubblica schreef dat Bekaert dichtbij de definitieve overname staat van de staalkoorddivisie van de bandenfabrikant Pirelli.

UCB verloor dan weer 2,1 procent op 49,30 euro. Daarmee was het leeuwendeel weggewerkt van de 3,5 procent winst die UCB donderdag opstreek na een positief analistenrapport van Barclays. Winstnemingen dus, al is de timing daarvoor wel opvallend. Het beurshuis KBC Securities publiceerde immers zijn favorietenlijst voor 2014, en ook UCB hoort daarbij.

Vanaf de tweede jaarhelft zouden beleggers beginnen anticiperen op positieve klinische data van UCB’s nieuwe middelen tegen epilepsie en de auto-immuunziekte lupus. UCB is slechts een van de 14 Belgische grote en middelgrote aandelen die KBC Securities tipt voor 2014.  

Bij de smallcaps genoot vooral Sipef van zijn favorietenstatus bij KBC. Het aandeel sprong 2,5 procent tot 53,81 euro. Hogere palmolieprijzen en een stijgende productie moeten de koers van de plantagegroep volgend jaar hoger sturen, is de redenering. Ironisch genoeg kenden de palmolieprijzen uitgerekend vrijdag hun sterkste terugval in drie maanden omdat handelaars zich zorgen maken over een dalende vraag. De palmolieprijs staat al een tijd onder druk omdat traditionele afnemers steeds meer op zoek gaan naar alternatieve producten. 

Gimv steeg 0,3 procent tot 37,51  euro. De investeringsmaatschappij kondigde donderdag aan dat ze deels uit de Limburgse fabrikant van transmissiesystemen Punch Powertrain stapt. De verkoop van een derde van zijn belang in dat bedrijf versterkt de intrinsieke waarde van Gimv met 0,12 euro per aandeel. Na de deal trok analist Hans D'Haese van Bank Degroof zijn koersdoel voor het aandeel licht op, van 38 naar 38,5 euro per aandeel. 

Bpost stond al een hele week in de kijker op de Brusselse beurs. Eerder deze week stapte de investeringsmaatschappij CVC uit de postgroep, waardoor de Belgische staat het als hoofdaandeelhouder de facto alleen voor het zeggen heeft. Dat kan gevolgen hebben voor de manier waarop Bpost wordt geleid.

Binnen de regering-Di Rupo viel donderdag alvast te horen dat topman Johnny Thijs het in de in de toekomst met een lager loon zal moeten doen. Voorlopig vrezen beleggers blijkbaar niet dat dat Thijs ervan weerhoudt een tweede mandaat als CEO te aanvaarden Het aandeel won 0,1 procent op 14,30 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud