Brussel in de ban van Amerikaans Arseus-mysterie

Het Britse Shire heeft licenties genomen op bepaalde potentiële medicijnen van Argen-X. ©Emy Elleboog

Na een wat aarzelende sessie is de Brusselse beurs donderdag toch licht hoger geëindigd. Sterke Amerikaanse groeicijfers en een positieve start van Wall Street gaven de Bel20 alsnog een duw in de rug.


De Brusselse indes boekte uiteindelijk een winst van 0,2 procent op 3.261,96 punten.Delta Lloyd (+1,8%, 19,36 euro) en D’Ieteren (+1,7%, 31,70 euro) waren de sterkste stijgers. 

De grootste lol viel er echter te beleven aan de farma- en biotechaandelen op de brede markt. Vooral de koerssprong van Arseus was opvallend: de leverancier van materiaal aan apothekers won 13,2 procent op 33,92 euro. Opvallend, want Arseus was een dag eerder nog een van de opvallendste dalers geweest met een verlies van bijna vier procent.

Maar Arseus achtte de tijd donderdag blijkbaar rijp voor een ‘comeback special’. Nog voor de beurs haar deuren opende had het bedrijf al een persbericht uitgestuurd waarin te lezen stond dat er later op de dag een conference call werd georganiseerd over ‘succesvolle ontwikkelingen in de Amerikaanse compounding markt’.

Een mededeling die mysterieus genoeg klonk om beleggers te doen speculeren over goed nieuws over Arseus’ activiteiten op deze markt, die zich toelegt op het samenstellen van medicijnen.  (zie ook pagina 17) Beleggers hadden ook ruim de tijd om te speculeren, want de toezichthouder FSMA schortte de handel in Arseus pas op toen de conference call een half uur voor de slotbel begon. 

Ook Argen-X deed het uitstekend met een koerswinst van 6,3 procent op 7,57 euro. Het samenwerkingsakkoord met de Britse farmareus Shire werpt zijn vruchten af. Shire keemt een licentie op meerdere potentiële geneesmiddelen die Argen-X ontwikkelt. De Belgische biotechgroep, dat zich toelegt op de ontwikkeling van kankermedicijnen, krijgt daar een niet nader genoemd bedrag voor. Shire is trouwens ook aandeelhouder van Argen-X sinds het bedrijf deze lente naar de Brusselse beurs is gestapt.

IBA kon dan weer niet profiteren van de nieuwe Chinese deal die het deze ochtend aankondigde. Het bedrijf uit Louvain-La-Neuve zal samen met een lokale partner een protontherapiesysteem - een manier op kankercellen gerichter te bestralen - installeren in een ziekenhuis in Zuid-China. De deal zou IBA 30 miljoen euro moeten opleveren, zegt het bedrijf in een persbericht. Beleggers waren evenwel niet onder de indruk en stuurden het aandeel 2,3 procent lager op 14,20 euro. 

De versevoedingsgroep Ter Beke  deed zijn reputatie van ‘één van de 'stilste' aandelen van het Brussels koersenbord’ nog eens alle eer aan door nauwelijks (+0,8 procent op 61,75 euro) te reageren op de advies- en koersdoelverhoging van het beurshuis KBC Securities. Dat geeft nu een 'bijkopen'-advies, met een koersdoel van 66 euro. Het voedingsbedrijf is de paardenvleescrisis van vorig jaar weer helemaal te boven gekomen.

Analist Guy Sips stipt aan dat Ter Beke verwacht dat de jaarresultaten hoger zullen uitkomen dan die over 2013, ook al heeft de groep geïnvesteerd in een nieuwe fabriek in Polen. 

Het omgekeerde lot viel Kinepolis te beurt. De bioscoopuitbater was met een verlies van 3,8 procent op 33 euro de grootste verliezer. KBC Securities verlaagde hier zijn advies naar opbouwen. 

De vastgoedgroep Warehouses Estates won op de fixingmarkt 3,9 procent op 61,50. De groep die onder andere de MediaMarkt- en Eldi-winkels in portefeuille heeft, sloot zijn boekjaar af met een winst van 11,4 miljoen euro en wil een brutodividend van 3,44 euro per aandeel uitkeren. De resultaten zijn beter dan verwacht, zegt Petercam. ‘Het aandeel is niet bepaald een koopje, maar overdreven duur is het ook niet.’ 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud