Brussel: KBC en de ondankbare belegger, deel II

©BELGA

De Bel20 boekte donderdag voor het eerst in acht beursdagen winst, ondanks een koersdaling bij zwaargewicht KBC. IBA steeg fors ondanks een zwakke kwartaalupdate, Hamon en Curetis kregen zwaar op hun donder.

Na zeven verliesbeurten op rij krabbelde de Bel20 donderdag overeind. De Bel20 koerste 0,7 procent hoger op 3.991,86 punten. De index had de winst vooral te danken aan puike prestaties van UCB (+3,2%), AB InBev (+1,6%) en Umicore (+2,5%).

Zij zorgden voor tegengewicht voor KBC . De bank- en verzekeringsgroep moest voor de tweede keer op rij vaststellen dat een beter dan verwacht kwartaalrapport verre van een garantie is voor een dolenthousiaste belegger. Het aandeel zakte in de vroege handel met ruim 2 procent, maar gaandeweg liep het terug. KBC sloot 0,4 procent lager op 69,64 euro. 

Een belangrijk deel van de verklaring voor de koersdaling was slide 19 van de beleggerspresentatie van de bank- en verzekeringsgroep. Die illustreert dat de recurrente rente-inkomsten in België steeds meer onder druk staan, met jaar op jaar een daling van 13 procent.

©KBC

Tijdens de conference call stipte CEO Johan Thijs aan dat de lage rente nu echt begint te bijten. Thijs was één van de eerste bankiers die - exact twee jaar geleden - waarschuwde voor de impact van het nulrentebeleid van de ECB.

De bank kon de impact een tijd milderen door eenmalige vergoedingen van klanten die de lage rente aangrepen om hun hypotheek te heronderhandelen, maar dat effect is nu grotendeels weggevallen.

Met IBA  was krek het omgekeerde aan de hand. De wereldmarktleider in protontherapie trok ondanks een zwaar tegenvallende omzet een spurt van 8,9 procent naar 25,55 euro. ING-analist Giel-Jan Triest wees echter op de belofte van het management, dat zich sterk maakt vijf nieuw contracten te kunnen tekenen tegen eind dit jaar om zo toch nog de jaarprognose in te lossen.

©IBA

De beurskoers van Sioen stond de voorbije paar maanden stevig onder druk, maar na een geruststellende update over het derde kwartaal verhoogde KBC Securities het advies voor de textielspecialist van 'houden' naar 'kopen'. 

Zelfs zonder rekening te houden met de vele overnames, beliep de organische groei in het derde kwartaal 5,8 procent. Dat is een stuk meer dan de 4,5 procent groei die analist Ruben Devos verwachtte. Devos stipt aan dat de overnames vanaf 2018 ten volle moeten renderen. '2018 zal ten eerste profiteren van een een vlotte vergelijkingsbasis, aangezien er in 2017 impact is van duurdere grondstoffen en de herstructurering in Azië. Voeg daar de kostenbesparingen, stabiele grondstoffenprijzen en de bijdrage van het Britse Dewhurst aan toe en je krijgt een verwachte groei van de bedrijfswinst met 18 procent', klinkt het. 

Het aandeel  Sioen vertaalde de adviesverhoging en geruststellende update in een winst van 2,1 procent naar 27 euro.

Kinepolis ging 0,8 procent hoger tot 55,98 euro. Zeggen dat er echt groot nieuws zat in de kwartaalupdate van Kinepolis , is de waarheid geweld aandoen. Maar Degroof Petercam zoomde wel in op een opvallende passage in het bericht. Waar de bioscoopuitbater meldt aan een langlopende obligatie-uitgifte te werken. 

©Kinepolis

Volgens analist Fernand de Boer is die ene zin een indicatie dat CEO Eddy Duquenne het niet bij de recente Canadese deal (Landmark) zal laten. 'Het commentaar over de financiering suggereert volgens ons dat Kinepolis op het punt staat een nieuwe overname aan te kondigen', klinkt het.  

De vastgoedontwikkelaar Atenor  blijft na negen maanden bij de verwachting over heel 2017 een winst te realiseren die minstens gelijk is aan die over 2016. In de korte update over het derde kwartaal gaf Atenor vooral een stand van zaken van de verschillende projecten (18 in totaal) die in uitvoering zijn.

In een apart persbericht deelde het bedrijf nog mee dat een vierde gebouw van de campus Vaci Greens in Boedapest is verkocht aan een Hongaars privéfonds. De verkoop wordt afgerond bij de levering van het gebouw begin 2018 maar zal ‘a rato van het voltooiingspercentage’ reeds in 2017 een positieve impact hebben op de resultaten, aldus Atenor. Omdat de grond voor dit pand duurder was, zal de winstmarge wel iets kleiner zijn dat bij de drie eerste gebouwen. Vaci Greens telt in totaal 6 gebouwen die samen goed zijn voor 120.000 m² kantoorruimte.

'Atenor begint de vruchten te plukken van de investeringen in Centraal-Europa, dat een sterkere boom kent dan West-Europa', schreef Degroof Petercam-analist Jean-Marie Caucheteux. Na de bescheiden recente koersreactie verhoogt hij zijn advies van 'houden' naar 'bijkopen, het koersdoel blijft 52 euro. Atenor steeg 1,6 procent tot 48,25 euro.

Stevige bolwassingen kregen Hamon en Curetis. Hamon, de al jaren kwakkelende specialist in koeltorens, wil 70 miljoen ophalen om de balans te versterken. Ter vergelijking: dat is meer dan de huidige beurswaarde van nog geen 60 miljoen euro. Hamon kelderde 10 procent tot 2,34 euro.

Curetis, het Duitse biotechbedrijf dat ook in Brussel noteert, verlaagde opnieuw de verwachtingen voor het plaatsen van zijn diagnosetoestellen bij ziekenhuizen. Bij de halfjaarcijfers werd de verwachting van 240 toestellen eind dit jaar verlaagd tot ‘meer dan 200’. Nu wordt dat doel doorgeschoven naar het eerste kwartaal van 2018. Curetis verloor 16,8 procent tot 3,75 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud