Brussel lijdt onder Finse miserie

Een mijn van het Finse Talvivaara ©Foto Talvivaara

Euronext Brussel krijgt vrijdag een lawine bedrijfsresultaten over zich heen. Maar voorlopig is het vooral Nyrstar dat alle aandacht naar zich toetrekt. De zinkverwerker krijgt een oplawaai nu blijkt dat zijn Finse partner Talvivaara wanhopig een faillissement probeert te vermijden.

Nyrstar valt vrijdagochtend met bijna 8 procent terug tot 2,41 euro. De Finse mijnbouwer Talvivaara, Nyrstars hofleverancier van zink, heeft een aanvraag tot herstructurering gevraagd om een faillissement te vermijden. De groep zit dan ook al lang in nauwe schoentjes. Talvivaara kampt al lang met operationele problemen in zijn mijnen, en lijdt ook al maanden onder de dalende prijs voor nikkel, het voornaamste metaal dat de groep delft.

Als de rechtbank de aanvraag van Talvivaara aanvaardt, wordt een beheerder aangesteld die een herstructureringsplan opstelt. Bedoeling daarbij is natuurlijk het bedrijf zo te reorganiseren dat een rendabele uitbating op lange termijn mogelijk is.

Momenteel heeft de aanvraag geen directe gevolgen voor de leveringscontracten, zegt Nyrstar vrijdag in een persbericht. Maar als het fout loopt en Talvivaara over de kop gaat, kan dat de zinkverwerker veel pijn doen.

Nyrstar legde in januari 2010 immers 243 miljoen euro op tafel voor de zinkleveringscontracten met Talvivaara. Dat bedrag zou moeten afgeschreven worden bij een faillissement. Bovendien zou een bankroet zwaar knagen aan de toekomstige bedrijfskasstroom van Nyrstar. Analisten reageerden dan ook bezorgd, en verlaagden hun koersdoel voor de groep: KBC Securities gaat voor 2,50 euro, Bank Degroof mikt nu op 2,40 euro per aandeel, Petercam heeft 2,30 euro in gedachten.

GDF Suez

Ondertussen valt de Bel20 met 0,6 procent terug tot 2.880,09 punten. Een verlies dat vooral te wijten is aan GDF Suez, dat 3,8 procent daalt tot 17,82 euro. Een flink deel van die daling komt voort uit het feit dat GDF Suez vrijdag ex-dividend noteert. Maar het Franse moederbedrijf van Electrabel gaat ook nog altijd gebukt onder een adviesverlaging door de Britse groep HSBC, die nu een verkoop-label kleeft op het aandeel.

Grootste stijger binnen de Bel20-index  is Thrombogenics, dat 2,9 procent hoger noteert op 18,21 euro. Oprichter Desiré Collen krijgt vrijdagavond een 'Lifetime Achievement Award' van de Belgisch-Amerikaanse Kamer van Koophandel in New York.

Een 'Lifetime Achievement Award' voor Didier Bellens zit er niet meteen in. De kans is zeer groot dat de regering-Di Rupo vrijdag nabeurs het ontslag bevestigd van de Belgacom-topman. Beleggers maken zich daar blijkbaar niet erg druk in, ook al omdat eerder was duidelijk worden dat financieel directeur Ray Stewart klaarstaat om het roer over te nemen. Het aandeel Belgacom stijgt 1,8 procent tot 20,95 euro.

De fabrikant van industriële wassystemen Jensen spurt op zijn beurt 6,5 procent hoger tot 12,40 euro. Beleggers reageren enthousiast op het inkoopprograamma dat het Oost-Vlaamse bedrijf donderdag tegelijk met de derdekwartaalcijfers aankondigde. Jensen wil tussen nu en oktober 2017 10 procent van zijn eigen aandelen inkopen.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud