Advertentie

Brussel maakt komaf met oktoberclichés

Dominique Leroy, de topvrouw van Proximus. ©BELGA

Van een grauwe Halloween-stemming viel er vrijdag niet veel te merken in Brussel. Integendeel: de Bel20 sloot de beste oktobermaand in zijn geschiedenis met winst af.

Onder beleggers geniet oktober de reputatie een van de slechtste beursmaanden van het jaar te zijn. Maar zeker dit keer blijkt dat cliché toch niet te kloppen. De Bel20 sloot de dag 0,4 procent hoger af op 3.600,20 en bereikte zo zijn hoogste peil sinds midden augustus. Sinds begin oktober won de korf met de twintig belangrijkste aandelen op de Brusselse beurs 7,6 procent aan waarde.

Daarmee heeft de Bel20 er de beste beursmaand sinds januari op zitten en de beste oktober sinds de Bel20 van start ging in 1991. Beleggers hadden gisteren dan ook hun redenen om goedgemutst te zijn. Voor de tweede dag op rij werden ze getrakteerd op degelijke kwartaalrapporten. 

ABInBev (+1,2 procent op 108,70 euro), de grootste bierbrouwer ter wereld en met voorsprong het grootste bedrijf op de Brusselse beurs, verhoogt zijn omzetprognoses voor dit jaar.  Tot dusver dacht de groep dat de verkoop per hectoliter bier even sterk zou groeien als de inflatie. Nu mikt AB InBev op een sterkere groei dankzij de hogere verkoop van zijn premiummerken. AB InBev leed in het derde kwartaal wel zwaar onder de forse terugval van de Braziliaanse real. Daardoor daalde de omzet met 7 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ook de bedrijfswinst voor afschrijvingen zakte met zo'n 7 procent. 

Proximus verhoogde eveneens zijn prognoses. Voor de tweede keer in drie maanden tijd trekt de telecomgroep zijn winst- en omzetverwachtingen op. Goed nieuws, maar blijkbaar niet goed genoeg voor beleggers. Want na een eerste positieve reactie rolde ‘s middags een verkoopgolf over het aandeel. Proximus verloor 2,3 procent op 31,52 euro. Daarmee was het aandeel de grootste daler binnen de Bel20. 

Op de brede markt werd Recticel 2,6 procent duurder op 5,43 euro. Na een forse groei van zijn autodivisie is het management optimistisch dat het dit jaar een winstgroei van 15 procent kan neerzetten. De productie van dashboards, jarenlang het zorgenkind van de groep, is zelfs de sterkst groeiende divisie. 

De plantageholding Sipef  is dezer dagen aan een opvallende opmars bezig. Donderdag was het aandeel al flink de hoogte ingegaan, vrijdag sloot het 2 procent hoger op 49,13 euro. In de loop van de dag ging Sipef zelfs even over de grens van 51 euro. Sipef gaf vorige week, bij de publicatie van zijn derdekwartaalcijfers, aan dat het beterschap zag voor de palmolieprijzen. De plantagegroep haalt het grootste deel van zijn inkomsten uit palmolie. Maar door onder andere de lagere vraag uit China, exportheffingen in Indonesië en de concurrentie van andere gewassen, is de palmolieprijs de voorbije maanden fors gedaald.

‘De markt anticipeert er nu op dat de palmolieproductie binnenkort daalt,' legt analist Alan Vandenberghe van KBC Securities uit. 'Beleggers houden daarbij rekening met twee fenomenen: El Niño en de zogenaamde 'Haze' of ‘waas’. Het weerfenomeen El Niño kan tot droogte leiden in Zuidoost-Azië en zo de productie verstoren. De 'haze' verwijst dan weer naar de praktijk waarbij kleine boeren in Indonesië een stuk bos of oerwoud platbranden om landbouwgrond te creëren. De rookwolk die deze branden veroorzaken kunnen de fotosynthese afremmen en de productie van de palmolieplantages schaden. In combinatie met een herstel van de vraag kan dat de palmolieprijzen mogelijk opnieuw de hoogte insturen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud