Brussel: Melexis vlamt na Londense fanmail

©Dieter Telemans

Melexis had sinds de piek eerder dit jaar 12 procent verloren. Eén koopadvies van Berenberg volstond om die achterstand grotendeels goed te maken.

Na de recente terugval van het aandeel Melexis   vond Berenberg het welletjes. Het beurshuis zette de specialist in autochips op de kooplijst, met een koersdoel van 97,50 euro. 'Het aandeel is tegenover de piek eerder dit jaar 12 procent gezakt, in lijn met de zwakte bij alle halfgeleideraandelen', klonk het. 'Dat is volgens ons onterecht. Melexis zet bijna puur op de autosector in en speelt zo in op het toenemend aantal chips in elke auto'.

Pro memorie: in een gemiddelde auto die van de band rolt, zitten nu tien chips van Melexis

Het koopadvies sorteerde onmiddellijk effect: het aandeel sloot 6,9 procent hoger af op 88,45 euro. Eerder liep de winst op tot 10 procent, waarmee de correctie van de voorbije weken bijna volledig uitgevlakt was. 

Aperam  sinds vorig jaar Bel20'er trekt op overnamepad. De specialist in roestvrij staal neemt VDM Metals over, een Duitse specialist in metalen legeringen om materialen roestbestendig te maken. De deal waardeert VDM Metals inclusief schulden op 596 miljoen euro en wordt gefinancierd met een mix van schulden en cash.

ABN AMRO is erg te spreken over de overname. 'In een eerste raming schatten we dat de deal op jaarbasis vóór synergieën 0,49 euro per aandeel extra winst aanlevert en 0,67 euro na synergieën. De deal schept dus aandeelhouderswaarde en zet ook de sterke balans aan het werk. Eind 2017 had Aperam netto 63 miljoen cash, na de deal denken we dat de schulden van de groep minder dan 1 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) zullen belopen.'

Applaus op alle banken dus. Het aandeel herstelde na de recente terugval 3,1 procent naar 40,03 euro. En was zo de grootste stijger in de Bel20 , die 0,8 procent lager afsloot op 3.857 punten. 

De specialist in winkelvastgoed Retail Estates   had het eind vorige maand al aangegeven en nu is de kogel door de kerk: de groep lanceert een kapitaalronde van 123 miljoen euro. Aandeelhouders kunnen vanaf morgen tot 23 april per 5 aandelen intekenen op één nieuw, aan de 'vriendenprijs' van 65 euro. 

Dat is een korting van 10 procent op de slotkoers woensdag, 72,50 euro. De groep spreekt echter ook van een korting van 8,8 procent op de 'TERP', ofte de theoretische ex-rechten prijs. Dat inmiddels populaire vierletterwoord bij kapitaalverhogingen slaat op de koers waarmee het aandeel theoretisch morgen de kapitaalronde aftrapt.

Stel dat u dinsdagavond vijf aandelen Retail Estates bezat. Die zijn dus elk 72,50 euro waard. Morgen heeft u plots zes aandelen, de vijf oude en eentje dat u voor de vriendenprijs van 65 euro kon kopen. De gemiddelde prijs van de zes stukken is 71,25 euro, dat is dus - steeds tegen de slotkoers van dinsdag - onze TERP.

Het voorkeurrecht is dus theoretisch 1,25 euro waard, of een vijfde van het koersverschil tussen 71,25 en 65 euro. Professionele beleggers zullen morgen arbitreren tussen het aandeel en het inschrijvingsrecht dat ook op de beurs zal noteren.

Het vooruitzicht van de stevige kapitaalronde woog vandaag wel op het aandeel: Retail Estates zakte 1,8 procent naar 71,20 euro. 

De specialist in grafische software Global Graphics   koerste 4,9 procent hoger op 2,99 euro na een vrij geruststellende update over het eerste kwartaal. De omzet steeg bijna een kwart naar 5,85 miljoen euro, de brutobedrijfswinst (ebitda) verdubbelde naar 1,52 miljoen euro. Netto sloeg het resultaat om van een verlies van 0,11 miljoen naar een winst van 0,82 miljoen euro. 

'Global Graphics heeft de eerste horde genomen op een goed 2018, terwijl het management ons nog waarschuwde dat door de tegenvallende dollar mogelijk de start van 2018 nog zwak zou zijn. Het tweede halfjaar ziet er nog beter uit, waardoor Global Graphics rond de huidige koersen beperkt mag gekocht worden', oordeelt De Belegger. 

Sterkste stijgers van Brussel:

- Melexis: +6,9%

- Biocartis: +6,6%

- Global Graphics: +4,9%

Sterkste dalers van Brussel:

- Fountain: -8,2%

- 2Valorise: -4,6%

- Option: -4,1%

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud