Brussel: Mithra, het opvliegendste aandeel

Mithra, hét Brusselse steraandeel van 2018 tot nog toe ©euronext_Paternoster Mathieu

Mithra zette donderdag zijn hoge vlucht in 2018 voort. Een opsteker, nu er een vervaldatum staat op de notering van twee andere Brusselse biotechaandelen.

De Bel20 kon een dagwinst van een half procent in de late handel nog uitbreiden naar 0,7 procent. Dat is in belangrijke mate te danken aan indexzwaargewicht en bankreus ING  , dat 1,8 procent verstevigde tot 14,07 euro.

Het aandeel wordt na de recente terugval in de favorietenlijst van Citi meegenomen. Analist Stefan Nedialkov is vooral gecharmeerd door het digitale pionierswerk van ING. Daardoor zullen de kosten van de groep volgens zijn raming tegen 2021 nog maar 48 procent van de inkomsten bedragen, 8 procentpunt minder dan in 2017.

ING vervangt op de Europese favorietenlijst KBC (+0,5%, 71,2 euro). Citi blijft wel koper van de Belgische bank- en verzekeringsgroep, 'gelet op het duurzame en zeer rendabele bedrijfsmodel'. 

Met een winst van 5,5 procent naar 23,9 euro was Mithra   een van de uitschieters in Brussel. Dit dankzij een Canadese deal voor de potentiële anticonceptiepil Estelle. Eerstdaags zijn er ook de resultaten van de tweede klinische testfase voor Donesta, een middel tegen opvliegertjes. De hoge beleggersverwachtingen rond Donesta en Estelle hielpen het aandeel van de Luikse farmagroep dit jaar al 127 procent (!) hoger.

De interessantste passage uit de jaarcijfers van Tigenix   heeft eigenlijk niks met de cijfers te maken. Namelijk de boodschap dat de groep verwacht dat Takeda nog deze maand formeel het overnamebod van 1,78 euro per aandeel lanceert. Tigenix noteert logischerwijs dicht tegen de biedprijs met een winst van 0,6 procent tot 1,76 euro.

Pro memorie: op dit ogenblik loopt ook het overnamebod van Sanofi op een ander Belgisch biotechbedrijf, Ablynx. De kans is dus reëel dat het Brussels koersenbord tegen deze zomer dus twee biotechaandelen armer is. 

Terwijl Tigenix dus pas nu de jaarcijfers bijeengeraapt heeft, trapt Fagron  de updates over het eerste kwartaal af. De specialist in magistrale bereidingen ziet de omzetgroei versnellen, even abstractie gemaakt van de tegenzittende koersen van dollar en real. 

Degroof Petercam handhaaft na de update het koopadvies en koersdoel van 15 euro. 'Deze update sterkt ons in het geloof dat Fagron een nieuwe fase van groei ingezet heeft', stelt analist Frank Claassen. 'Het nieuws dat de fabriek in Wichita (de megafabriek voor steriele bereidingen, red.) de belangrijkste licentie voor Californië op zak heeft, neemt een belangrijk horde weg op het pad naar de ambitie om op 3 à 5 jaar met de fabriek 100 miljoen dollar omzet te draaien'. Fagron won 1?6 procent tot 13,62 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud