Advertentie

Brussel: Nederlandse koekoek verpest kerstsfeer

©BELGAPLUS

Euronext Brussel heeft de kerstweek met lichte winst kunnen inzetten. Al was er bij de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd niet veel te bespeuren van een gezapige kerstsfeer.

Delta Lloyd, dat in 2013 een bijkomende notering vroeg in Brussel en sindsdien deel uitmaakt van de Bel20, kreeg maandag rake klappen als gevolg van  een conflict met de Nederlandse centrale bank. 

Die meent dat Delta Lloyd onvoorzichtig tewerk is gegaan door ruim twee jaar geleden de indekking tegen een rentedaling terug te schroeven. De toezichthouder eist daarom dat de financieel directeur van de groep vertrekt. Bovendien moet Delta Lloyd een boete van net geen 23 miljoen euro ophoesten.

Delta Lloyd is wel van plan om naar de rechter te stappen om die beslissing aan te vechten. Maar daar hadden beleggersn weinig boodschap aan. Bij hen heerst nu de twijfel of Delta Lloyd vandaag wel voldoende beschermd is tegen de lage rente, zeggen analisten. En de affaire knaagt natuurlijk aan de reputatie van de verzekeraar. Geen wonder dus dat Delta Lloyd de grootste daler van de dag was met een verlies van 3,5 procent op 18,16 euro. Al waren de verliezen eerder op de dag nog wat meer uitgesproken.  

Telecom populair

Dan waren de telecomaandelen maandag meer in trek.  Belgacom en Telenet wonnen respectievelijk 1,4 en 1,3 procent op 30,67 en 46,09 euor. Mobistar klom 3 procent op 19,93 euro. De Belgische telecomwaakhond BIPT werkt aan nieuwe tarieven voor de telecommarkt, die er in het tweede kwartaal moeten komen.

Volgens het beurshuis KBC Securities heeft het BIPT een statement uitgegeven waarin staat dat de eerste details over die nieuwe tariefstructuur in het eerste kwartaal zouden worden bekendgemaakt. Volgens KBC Securities zou zo'n herziening meer slagkracht kunnen geven aan Mobistar, dat volgend jaar een tweede poging waagt om in te breken in de tv-markt. 

Op de brede markt steeg Tessenderlo 1,4 procent naar 20,53 euro.  KBC Securities begint opnieuw met de opvolging van Tessenderlo nu de chemiegroep haar kapitaaloperatie heeft afgerond. Door die kapitaalverhoging is de balansstructuur beduidend sterker geworden. Dat stelt Tessenderlo in staat om meer ambitieus te worden, meent analist Wim Hoste. Hij is alvast tevreden over het feit dat Tessenderlo meer focust op de landbouwactiviteiten en sterker de nadruk legt op kostenbeheersing. Het aandeel krijgt een 'bijkopen'-advies mee, met een koersdoel van 22,5 euro. 

Palmolieprijs

Sipef schommelde de hele dag rond zijn niveau van afgelopen vrijdag en eindigde op  45,11 euro. De Maleisische regering schrapt voor een zesde maand op rij de heffingen op de palmolie-export om zo de vraag op te krikken en de palmolieprijs een duw in de rug te geven.

Voor Sipef kan dat indirect gevolgen hebben. De groep heeft wel geen palmolieplantages in Maleisië, maar wel in Indonesië. Een gelijkaardige maatregel van de Indonesische regering in oktober, leverde Sipef toen een financiële meevaller van ruim 1 miljoen euro op. Nu zou de groep voordeel kunnen halen uit een herstel van de palmolieprijzen. Al geldt dat natuurlijk ook voor de concurrenten van Sipef.

In de biotechbnologiesector steeg  TiGenix 2,6 procent op 0,52 euro. Het bedrijf zet verdere stappen in zijn onderzoek naar een geneesmiddel om anale fistels te behandelen. De groep heeft nieuwe documenten ingediend bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA om op termijn te kunnen starten met de derde fase in het onderzoek. Dat derdefase-onderzoek is de laatste stap voor een geneesmiddel kan worden gecommercialiseerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud