Advertentie

Brussel: Roularta zet opmars verder

©BELGA

De Bel20 stijgt voor de tweede dag op rij. Roularta werd deze week al 15 procent meer waard.

Roularta  zet zijn opmars verder. Emerald Financial Advisers plakten deze week een waarde van 30 euro op het aandeel wegens de uitstekende vooruitzichten van Medialaan, dat voor de helft in handen is van Roularta. 

KBC Securities blikt al vooruit op de kwartaalupdate van Umicore volgende week donderdag. Analist Wim Hoste rekent op 10 procent omzetgroei in het derde kwartaal, in vergelijking met 12 procent in het eerste halfjaar.

Umicore mikte in juli op een jaarwinst (recurrente bedrijfswinst) 310-340 miljoen euro en zei erbij dat het cijfer aan de bovenkant van dat interval zal uitkomen, wat betekent dat het cijfer tegenover vorig jaar met 18 à 24 procent zal stijgen. Hoste verwacht dat het bedrijf die doelstelling herhaalt.

the best is yet to come

'Umicore heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug waarin de winst onder druk stond', klinkt het. 'Dat was te wijten aan dalende prijzen voor edelmetalen en aan opstartkosten van nieuwe projecten. Maar die investeringen beginnen vruchten af te werpen.' Umicore investeerde onder andere in extra productie voor batterijmaterialen, breidde de productie van katalysatoren voor vrachtwagens uit en legde de recyclagefabriek in Hoboken weken lang stil om de capaciteit met 40 procent op te trekken.

'The best is yet to come', titelde Hoste vorige maand nog een uitgebreide analyse. Hij heeft een koopadvies en een koersdoel van 50 euro.De grote onzekerheid in heel het verhaal is en blijft China en de impact van de Chinese economie op de metaalprijzen. Eind juli zei de CEO het volgende: 'Indien de metaalprijzen op dit niveau blijven en zo het volgende jaar ingaan, zal dat de winst in 2016 met 20 miljoen euro drukken.'

Maar die uitspraak is volgens Hoste 'verouderd'. 'Als de metaalprijzen van vandaag ook in 2016 zullen gelden, zullen we onze winstprognoses moeten optrekken.'

geruststellend telefoontje

Guy Sips meldt in het dagelijkse ochtendrapport van KBC Securities dat hij 'een geruststellend telefoontje' heeft gehad met de financieel directeur van Greenyard Foods 

Het aandeel is de voorbije maanden - na de initiële euforie rond de fusie van de bedrijven van Hein Deprez - fors gezakt. 'De kans om het aandeel op te pikken', luidt het bij analisten die allen een koopadvies hebben.

Een duidelijke reden voor de koersval is er niet. Sips vernam nu tijdens het telefoontje dat mogelijk de zorgen over Europese importbeperkingen voor citrusvruchten meespelen. Greenyard Foods haalt zowat 10 procent - ruwweg 300 miljoen euro - uit de verkoop van citrusvruchten. Niet onbelangrijk dus. 

Zwarte plekken

De koepel van Europese fruittelers maakt zich zorgen omdat de citrusziekte, gekenmerkt door zwarte plekken, begint op te duiken aan de grenzen. Dat is vooral het geval bij vruchten uit Zuid-Afrika en Argentinië. De ziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Guignardia citricarpa en treft citroenen, mandaranijnen, sinaasappels, ... De schimmel komt (nog) niet voor in Europa, al houden vooral de landen aan de Middellandse Zee hun hart vast. 

'De heisa creëert onzekerheid. Dat is duidelijk. Maar de ziekte is al jaren gekend en komt slechts beperkt voor in enkele regio's. We maken ons niet al te veel zorgen over de impact', aldus Sips. 

Ter Beke wint na een bericht op de website van de FSMA dat de CEO voor 0,7 miljoen euro aandelen heeft bijgekocht. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud