Advertentie

Brussel: supermarktromance houdt Bel20 overeind

©Photo News

Terwijl de meeste Europese beurzen maandag lager noteren, ging de Brusselse Bel20 maandag mooi hoger dankzij de fusiegesprekken tussen Delhaize en Ahold.

Het is niet de eerste keer dat de Belgische en Nederlandse supermarktgroepen Delhaize en Ahold rond de tafel zitten om hun krachten te bundelen. Bijna acht jaar geleden werd er ook al gesproken over een alliantie. Maar toen bleef een deal uit omdat er geen akkoord over de structuur van de fusie zelf werd bereikt.

Analisten van Rabobank berekenden maandagochtend al dat een supermarkthuwelijk tot 1 miljard euro aan kostenbesparingen kan opleveren. Al wil dat nog niet zeggen dat alles nu meteen van een leien dakje zal lopen. 'De grootste hinderpaal voor de fusie wordt wellicht het verschil in waardering tussen beide bedrijven, merken ING-analisten Matthias Maenhaut en Marco Gulpers op. 'Bij Delhaize ligt de verhouding tussen de vrije kasstroom en de bedrijfswaarde voor 2015 hoger dan bij Ahold: respectievelijk 8,7 procent versus 6,7 procent.'

Hoe de fusiegesprekken ook zullen verlopen, beleggers zagen de supermarktromance maandag helemaal zitten. Zij stuurden het aandeel Delhaize 14,5 procent hoger naar 82,90 euro. Concurrent Colruyt had het dan weer moeilijk en leed 0,7 procent verlies op 42,27 euro. 'Als Delhaize marktaandeel wint, zal dat Colruyt waarschijnlijk niet direct raken', stellen de analisten van ING. 'Delhaize is immers geen onmiddellijke concurrent en door de fusie zal Ahold zijn opmars in België waarschijnlijk afremmen. Maar de fusiegroep wordt hoedanook een gevaarlijker concurrent voor Colruyt. Een negatieve koersreactie viel dan ook niet uit te sluiten.'

De koersexplosie van Delhaize helpt te verklaren waarom de Bel20 relatief sterk kon eindigen terwijl heel wat andere Europese graadmeters verlies leden. De Brusselse sterindex sloot 0,9 procent hoger op 3.687,41 punten.

Toch is die opvallende klim niet alleen op conto van Delhaize te schrijven. Ook D'Ieteren ging fors hoger en boekte een winst van 3,7 procent op 35,69 euro.

KBC leed een verlies van 0,9 procent op 58,25 euro. Maar die prestatie is sterker dan ze lijkt, want KBC noteerde maandag voor het eerst zonder de coupon die recht geeft op een dividend van bruto 2 euro per aandeel. 

Koersdoelverhoging voor Ageas 

Ageas, een andere Bel20'er, boekt op zijn beurt een winst van 1,8 procent op 33,36 euro. De verzekeraar werd maandag getrakteerd op twee koersdoelverhogingen. Al was dat bij het ene beurshuis meer van harte dan bij het andere. ING-analist Albert Ploegh trekt zijn koersodel voor het aandeel van 37 naar 41 euro op en kleeft een koopadvies op het aandeel. 'Ageas noteert tegen vijf keer de verwachte winst voor 2015 als we de beurswaarde aanpassen voor de nettocash en de waarde van het Chinese minderheidsbelang', zegt Ploegh. 'De Aziatische activiteiten waren een positive verrassing in het eerste kwartaal en worden nog niet naar waarde geschat.'

Minder enthousiast is Bank of America Merrill Lynch. Het beurshuis trekt zijn koersdoel met een halve euro op naar 28,50 maar behoudt zijn 'underperform'-advies.. 'De eerstekwartaalcijfers waren beter dan verwacht, maar de vooruitzichten blijven lauw,' klinkt het in een rapport.

De reden waarom Bank of America Merrill Lynch zijn winstverwachtingen per aandeel optrekt is toch vooral omdat Ageas volop eigen aandelen blijft inkopen. Daardoor moet die winst natuurlijk over minder effecten worden verdeeld. Maar de Belgische en Britse verzekeringsactiviteiten lijden onder de lage rente en de moeilijker marktomstandigheden. Azië doet het dan weer beter. Onder de Europese verzekeringsaandelen gaat de voorkeur van Bank of America Merrill Lynch uit naar Axa en Generali.

Ontex in Oost-Europa

Op de brede markt steeg Ontex met 2,7 procent naar 27,31 euro. De fabrikant van luiers en hygiëneproducten deed het veel beter dan verwacht in de eerste drie maanden van het jaar dankzij een forse stijging van de verkoop in Oost-Europa. Het Oost-Vlaamse bedrijf heeft in het eerste kwartaal ook verder werk gemaakt van zijn schuldadfbouw. De schuld daalde van 582,5 miljoen euro eind 2014 naar 536,8 miljoen euro op het einde van het eerste kwartaal. 

Fagron (+1,1 procent, 39,91 euro), de leverancier van materiaal voor apothekers, trekt opnieuw op overnamepad. De farmagroep neemt zjin Amerikaanse sectorgenoot AnazoaHealth over. Het bedrijf uit Florida maakt naast bereidingen voor pijnbestrijding en klinische onderzoeken ook zogenaamde 'nucleaire bereidingen'. Dat zijn radioactieve geneesmiddelen die worden gebruikt voor diagnostiek en therapie. Fagron kan de nieuwe overname aan nadat het zijn IT-dochter Corilus heeft verkocht. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud