Brussel: UCB sloopt record

©BELGA

UCB verbeterde na sterke resultaten de recordkoers van augustus 2014.

De Bel20  zette woensdag de gestage remonte voort. De beursbarometer koerste 1,9 procent hoger naar 3.579 punten.

De opvallendste stijger was UCB  . De biofarmaciegroep kon met een overtuigende kwartaalupdate uitpakken. 'CVN', het trio geneesmiddelen (Cimzia, Vimpat en Neupro) dat de komende jaren de groei moet verzekeren, blijft op toerental. Bovendien slaat UCB munt uit de sterke dollar. Samen met kostenbesparingen laat dat CEO Jean-Christophe Tellier toe de jaarprognose op te trekken: de bedrijfswinst voor afschrijvingen (rebitda) zou op geen 740 miljoen maar 800 miljoen uitkomen. En netto moet de jaarwinst op 2 à 2,10 euro per aandeel uitkomen, terwijl de lat eerder op 1,9 à 2,05 euro lag. 

Het aandeel UCB koerste 5,9 procent hoger op 75,72 euro. In de loop van de dag ging met een piek van exact 76 euro ook de recordkoers van augustus 2014 - 75,62 euro - aan diggelen. Analisten reageren enthousiast. KBC Securities verhoogt het advies van 'houden' naar 'bijkopen'. 'De sterke verhoging van de rebitda-prognose, met 8 procent, kan beleggers geruststellen dat het management de belofte zal inlossen om tegen 2018 een rebitda-marge van 30 procent te halen', stelt analist Jan De Kerpel. Pro memorie: in 2014 lag de marge op 18 procent. 

Net als De Kerpel stipt ook ING-analist Matthias Maenhaut aan dat er goed nieuws was vanuit de 'pijplijn' van UCB: namelijk goede resultaten bij de start van de tweede klinische testfase voor bimekizumab, een experimenteel middel tegen psoriaris artritis, een vorm van ontstekingsreuma

In de slipstream van UCB ging ook Tubize 4,6 procent hoger naar 63,20 euro. Controlevehikel Tubize heeft als enige actief 66,73 miljoen aandelen UCB, terwijl er 44,55 miljoen aandelen Tubize uitstaan. Met andere woord: elk aandeel Tubize vertegenwoordigt dus 1,5 'onderliggend' UCB-aandeel. De intrinsieke waarde van een aandeel Tubize is dus makkelijk te becijferen: de koers van UCB maal 1,5, minus de schulden van 144 miljoen euro of of 3,24 euro per aandeel. Bij de huidige UCB-koers is dat 110,69 euro. Met andere woorden: Tubize noteert op dit ogenblik tegen een korting van 43 procent.  

Nog in de Bel20 koerst zwaargewicht AB InBev  1,5 procent hoger op 107,70 euro. De biergigant krijgt een week langer de tijd om de miljardenfusie met rivaal SABMiller te beklinken.

Buiten de Bel20 herstelde Euronav na de recente koerszwakte met 4,5 procent tot 13,78 euro. De olietankerrederij komt morgen voorbeurs met resultaten. En die zullen zo goed als zeker prima zijn, stipt Degroof Petercam aan. Augustus was een vrij zwakke maand, maar daar anticipeerde de rederij op door in het tweede kwartaal al een groot deel van de tarieven voor de zomer vast te klikken. 'We verwachten dat Euronav optimistisch is over het vierde kwartaal en mogelijk ook de eerste commentaren geeft over 2015', stelt het beurshuis. 'Bovendien denken we dat de sterke resultaten en het nieuwe dividendbeleid - waarbij 80 procent van de winst naar de aandeelhouders vloeit - een nieuwe type belegger zal aantrekken, wat de beurskoers kan ondersteunen. We herhalen ons koopadvies en koersdoel van 20 euro.'

Minder goed verging het eens te meer Nyrstar . Het aandeel is een vrije val sinds de nieuwe CEO Bill Scotting vorige week erkende dringend vers geld nodig te hebben, nauwelijks een jaar na de vorige kapitaalronde. Dit keer zakte de zinkspecialist 4,3 procent naar 1,37 euro. Eerder op de dag tekende Nyrstar met 1,30 euro de laagste koers sinds begin 2009 op. 

Nyrstar krijgt extra klappen door het bericht dat Europa het belang van grondstoffentrader Trafigura in de zinkspecialist onderzoekt. 'De timing kon moeilijk slechter', stelt ING-analist Filip De Pauw. 'Net nu Nyrstar een kapitaalverhoging onderzoekt, is het bepaald geen goed nieuws dat de grootste aandeelhouder potentieel een gedwongen verkoper wordt. En zelfs als Europa besluit dat Trafigura géén dominante marktpositie heeft, mogen we elke speculatie dat Trafigura in de toekomst overnameplannen koestert wel opbergen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud