Brussel: UCB weegt op Bel20

©BELGA

De Bel20 kon zijn sterke prestatie van vrijdag geen vervolg geven en brokkelde 0,25 procent af. UCB blijft na een somber analistenrapport in de hoek waar de klappen vallen.

Op de Brusselse beurs kon de Bel20 zijn klim van vrijdag geen vervolg geven. De beursbarometer sloot na een licht positieve start 0,25 procent lager op 3.960 punten. 

De grootste neerwaartse druk kwam van UCB , dat 2,4 procent inleverde tot 58,63 euro. De biofarmaciegroep staat sinds de publicatie van tegenvallende cruciale testresultaten voor het osteoporosemiddel Evenity zwaar onder druk. Jefferies handhaaft na de halfjaarcijfers het verkoopadvies en knipt het koersdoel voort bij, van 60 naar 53 euro. 

Analist Peter Welford twijfelt er niet aan dat CEO Jean-Christophe Tellier zijn belofte zal inlossen om tegen 2018 een winstmarge van 30 procent te halen en tegen 2020 respectievelijk 1,5 miljard piekverkopen voor reumamiddel Cimzia, 1,2 miljard voor Vimpat (epilepsie) en 400 miljoen voor Neupro (Parkinson). 'Maar de focus verschuift naar de duurzaamheid van het groeipad van dat CVN-trio', klinkt het. 

De analist vreest dat er ondanks de patentbescherming sneller dan verwacht concurrentie opduikt voor sterkhouder Cimzia. Dat is een gevolg van de concurrentie van 'biosimilars' (generische biotechmedicijnen) van Amgens blockbuster Enbrel, zoals Erelzi van Novartis-dochter Sandoz. Daar komt bij dat Galapagos en AbbVie een beloftevolle nieuwe generatie reumamedicijnen in de laatste onderzoeksfase hebben.

Evenity schrijft Welford niet helemaal af, maar hij verlaagt wel de geraamde potentiële piekverkopen naar 730 miljoen dollar. Dit mede omdat er voor de behandeling van osteoporose bij vrouwen in de menopauze intussen een nieuwe prijzenbreker op de markt is, Tymlos van Radius Health.

Grondstoffen boven

Aan de andere kant spurtte inoxmaker Aperam 2,25 procent hoger naar 41,97 euro. De grondstoffensector presteerde uitstekend, want in Amsterdam won ArcelorMittal bijna 5 procent. Nyrstar zette het herstel verder met een klim van 1,5 procent tot 5,82 euro.

GBL  bleef zo goed als stabiel op 89,08 euro.  Zeggen dat beleggers laaiend enthousiast zijn over de jongste aanwinst in de portefeuille, is dus de waarheid geweld aandoen. De Frère-holding stapt in GEA, de Duitse producent van machines voor melkerijen, brouwerijen en andere voedingsbedrijven. KBC Securities blijft bij zijn 'bijkopen'-advies en koersdoel van 95 euro. 'GBL heeft al bewezen een neus te hebben voor deals, met Adidas als beste voorbeeld', schrijft analist Cédric Duinslaeger. Voorlopig is GEA met een geschatte waarde van 220 miljoen echter maar een klein onderdeel van de GBL-portefeuille. 

De sterke schuldafbouw over het voorbije halfjaar zindert nog na bij Fagron . De specialist in apothekersbereidingen koerste opnieuw 4,9 procent hoger op 12,77 euro. 

Het Waalse biotechbedrijf Celyad  boekte voor de tweede dag op rij forse winst. Het aandeel zat 8,1 procent in de lift naar 33,90 euro.  De specialist in celtherapieën tegen kanker herzag vrijdag de deal rond zijn experimentele kankertherapie CAR-T, een technologie waar de groep recent een eerste succesje rond boekte. Celyad betaalt onderzoekspartners Celdara Medical en Dartmouth College nu 25 miljoen euro om later een groot deel van de - potentiële - inkomsten te verkrijgen.

De helft van die betaling verliep niet in cash maar in eigen aandelen. En vooral dat laatste lijkt de katalysator voor de beursrally. De partners ontvingen namelijk aandelen die gewaardeerd werden op 32,35 euro, wat  toen een premie van 14 procent op de beurskoers was. Die premie is intussen meer dan verdwenen. 

Het aandeel Celyad heeft er zelfs naar de volatiele normen van de branche een erg volatiele rit op zitten. In 2016 verloor Celyad bijna twee derde van zijn beurswaarde, toen het bedrijf met cruciale testen voor C-Cure - een stamceltherapie om hartfalen te genezen - de mist in ging. Dit jaar volgde stevig herstel, vooral door het eerste succesje rond CAR-T.

Texaf zakte 1,8 procent tot 30,56 euro. Dat kan te maken hebben met het oplaaiende geweld in de Congolese hoofdstad Kinshasa, waar Texaf vastgoed verhuurt en een steengroeve uitbaat. Vandaag kwamen 14 mensen om door 'verdwaalde kogels', zei een woordvoerder van de politie. Politieversterkingen zouden hebben geschoten om een groep manifestanten uiteen te drijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud