Brussel: Umicore rondt knotsgekke beursdag euforisch af

©BELGA

Na een onderbreking van de aandelenhandel door een te vroeg uitgebrachte winstupdate sloot de materialengroep de beursdag af met een winst van 8,9 procent. Teleurstellende updates van UCB en Telenet wogen op de Bel 20.

De materialengroep Umicore beleefde een bizarre beursdag. Even schorste de beurswaakhond de handel omdat een persbericht met een verhoging van de winstprognoses vroeger dan gepland werd uitgebracht. Het aandeel schoot voor de schorsing in een ruk 6,9 procent omhoog.

Het persbericht met de aankondiging van de hogere prognoses moest normaal nabeurs verstuurd worden naar aanleiding van de algemene vergadering die om 17 uur startten, meldt Belga. "Het bericht dat normaal nabeurs gepland is, is door een technisch probleem vroegtijdig uitgestuurd", aldus de woordvoerster van Umicore.

De materiaaltechnologiegroep verwacht nu een recurrente winst voor intresten en belastingen (ebit) voor het volledige jaar tussen 510 miljoen en 550 miljoen euro. Bij de publicatie van de jaarcijfers verwachtte het bedrijf nog een doelstelling voor 2020 van een recurrente ebit van 500 miljoen euro.

Na zowat 40 minuten hervatte de handel en stuurden beleggers het aandeel uiteindelijk 8,9 procent hoger tot 46,25 euro.

De Bel20   sloot 0,4 procent hoger af op 3.908 punten. Nochtans noteerde het gros van de Bel20'ers op een mooie winst, maar twee stevige dalers wogen door. 

Telenet  dook 5,9 procent lager naar 50,55 euro. De telecom- en mediagroep lag sinds februari al onder vuur door de onverwachte beslissing dat er voorlopig géén dividend komt.

Daar kwam donderdag een zeer teleurstellende update over het eerste kwartaal bij, waardoor het aandeel sinds de piek begin februari 1,5 miljard beurswaarde verloor. KBC Securities merkte op dat gezuiverd voor het lijntje 'overige inkomsten' (voornamelijk groothandelsklanten) , de onderliggende omzet met 3 procent zakte. 

De tweede grote uitschuiver in de Bel20 was UCB , dat 6,6 procent inleverde tot 60,78 euro.

De biofarmaciegroep kwam eveneens met een teleurstellende kwartaalupdate. Jefferies-analist Peter Welford houdt de biofarmaciegroep op de verkooplijst en merkt op dat vooral de groeimotoren teleurstelden. En die vaststelling scherpt nog eens beleggersvrees aan dat er weinig in de 'pijplijn' van UCB zijn om de rol over te nemen eenmaal de huidige sterkhouders van de groep in het begin van volgend decennium over hun piek heen zullen zijn.  

Buiten de Bel20 herrees Hamon met een winst van 15,1 procent naar 0,52 euro. Na zijn bijna-doodervaring eind 2017 heeft de Waalse engineeringgroep het nieuwe jaar beter ingezet. Hamon tekende voor 97 miljoen euro bestellingen op, 19 procent meer dan het jaar voordien.

Dat is een opsteker voor Hamon dat vorig jaar tal van orders miste doordat sommige klanten geen vertrouwen meer hadden in de financiële stabiliteit en het voortbestaan van het bedrijf. Deze maand volgde er een nieuw groot contract van meer dan 40 miljoen euro voor de bouw van een elektriciteitscentrale in Vietnam. 

Traditiegetrouw geeft het bedrijf uit Mont-Saint-Guibert geen concrete voorspellingen voor het lopende boekjaar. CEO Bernard Goblet geeft wel aan dat het transformatie- en besparingsplan blijft evolueren zoals gepland.

'Synergieën, kostenreductie en een grotere nabijheid tot de klanten, gekoppeld aan een nieuwe regionale organisatie, zullen een positieve impact hebben’, klinkt het. Goblet zegt verder dat Hamon ‘in financiële termen volledig is hersteld’.

Een opvallende stijger was Xior. De kotmadam van de Brusselse beurs was de voorbije maanden wat teruggevallen, maar herstelde 3,7 procent naar 36,30 euro. Dit dankzij een belangrijke deal in Nederland. Xior verwerft voor 47 miljoen 247 koten in Amsterdam, goed voor een huurrendement van 5,6 procent. 

ING-analist Jean-Marie Caucheteux erkent dat dat het rendement relatief vrij laag is vergeleken met de Nederlandse deals sinds de IPO (6%). Maar onlogisch is dat niet: het gaat ten slotte om Amsterdam, waar de vastgoedmarkt enorm aan het boomen is en als spiegelbeeld van de torenhoge prijzen de rendementen navenant lager zijn. 

Caucheteux merkt op dat dit een eerste en belangrijke stap in Amsterdam is, dat meteen zo'n 10 procent van de portefeuille vertegenwoordigt. 'Gelet op de zwakte van de beurskoers verhogen we ons advies tot bijkopen', klinkt het. Met een schuldgraad die weer tot 55 procent oploopt, verwacht hij dit of volgend jaar een nieuwe kapitaalverhoging. 

Biocartis ging 3,7 procent hoger naar 12,80 euro. Met een korte update lijkt de specialist in minilabo's een beetje de onrust te sussen die bij de jaarresultaten was ontstaan. Analiste Stéphanie Put van Degroof Petercam waarschuwt wel dat de update summier is, met 'bijna geen concrete cijfers over de operationele gang van zaken'. Met die slag achter de hand vindt ze wel de boodschap dat de cruciale Amerikaanse markt intussen 40 procent van de nieuwe installaties voor zijn rekening neemt hoopgevend. 

Biocartis blijft bij de prognose om eind dit jaar met dan 90 Idylla-minilabo’s geplaatst te hebben in ziekenhuizen. Zo'n 'ecosysteem' is cruciaal om recurrente inkomsten te genereren, via de latere verkoop van patronen voor specifieke aandoeningen voor die labo's.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud