Advertentie

Brusselse beurs: De herontdekking van Deceuninck

Deceuninck was de sterkste klimmer in Brussel. ©BELGA

De Brusselse beurs werd gedreven door de sterke cijfers van Delhaize, een reeks koersdoelverhogingen voor de biotechaandelen, het vooruitzicht op nieuwe klanten bij Resilux, en de herontdekking van Deceuninck.

Bij de opening wogen de Griekse perikelen op de koersen, maar dat was snel vergeten toen de Duitse Ifo-index, die het ondernemersvertrouwen weergeeft, voor de derde maand op rij naar boven ging. Bovendien gaan de meeste analisten er van uit dat de Grieken wel een compromis met Europa zullen bereiken.


Delhaize spurtte 7,1 procent hoger naar 73,83 euro.  Het analistenleger reageerde verheugd op de cijfers. De totale omzet klokte af op 5,8 miljard euro in het  vierde kwartaal en 21,4 miljard over heel 2014. Dat zijn toenames met respectievelijk 11,4 en 3,7 procent.  Al werd het resultaat wel wat vertekend door een positief kalendereffect in de VS.

Er was ook opluchting over het feit dat de stakingsacties  in België de keten minder hard hebben getroffen dan gevreesd. 'Dat de omzet hier met 6 procent is teruggevallen in het vierde kwartaal is natuurlijk slecht nieuws,' zegt analist Hans D'Haese van Bank Degroof. 'Maar het is duidelijk beter dan de daling van 8,5 procent die de markt had verwacht.' D'Haese noemt het ook geruststellend dat Delhaize zijn voornemen herhaalde om 2014 met een bedrijfswinst van 764 miljoen euro af te sluiten. Hij trekt zijn koersdoel op van 70 naar 80 euro.


Alan Vandenberghe van KBC Securities, die ook een 'opbouwen'-rating op Delhaize kleeft, verhoogt zijn koersdoel van 60 naar 76 euro. 'Aan die prijs zou Delhaize nog altijd noteren met een korting van 10 procent ten opzichte van zijn sectorgenoten en van 20 procent ten opzichte van de Amerikaanse concurrenten. ' Die korting is ook voor ING een van de redenen om een koopadvies te geven, met een koersdoel van 70 euro.


Delhaize mag bij zijn slogan 'goed kopen, goed eten', stilaan ook 'goed beleggen' toevoegen. Sinds nieuwjaar steeg het aandeel 22 procent, sinds begin vorig jaar met 78 procent en sinds begin 2013 met 139 procent.

PVC in trek


Op de brede markt ging Deceuninck  7,8 procent hoger tot 1,91 euro. 'We hebben dit eerder nog gezien. Het aandeel wordt opgepikt omdat het niet meegedaan heeft aan de beurshausse', zegt analist Bernard Hanssens van Bank Degroof. 'Fundamenteel is er niets veranderd. De concurrentie voor pvc-profielen is keihard wegens overcapaciteit, en dat drukt op de marges. Het derde kwartaal was barslecht, en in de winter ligt de verkoop van Deceuninck zo goed als stil.'


Hanssens erkent dat enkele factoren in het voordeel van Deceuninck spelen, maar die zijn niet van die aard om de klim te rechtvaardigen. 'De duurdere dollar is goed nieuws. De VS zijn goed voor ongeveer 15 procent van de omzet, en vormen met Turkije de enige groeimarkt van de groep. Het herstel van de Turkse lirais ook positief. Turkije is goed voor 21 procent van de omzet.


Over de olieprijs is Hanssens genuanceerd: ‘De crash van de olie maakt pvc goedkoper, maar daar kan Deceuninck amper van profiteren. De prijsdalingen worden snel doorgerekend naar de klant omdat de concurrentie in de markt zo heftig is. Deceuninck heeft geen 'pricing power’. Wel positief is dat pvc aantrekkelijker wordt tegenover concurrenten als aluminium om ramen of deuren te plaatsen.'


Resilux won opnieuw 4,9 procent tot 130 euro. Quint Kelders, de topman van het Zwitserse bedrijf Airopack Technology Group (ATG), zei in een interview dat er dit jaar nog meerdere contracten in de pijplijn zitten voor de innovatieve spuitbus op perslucht AiroPack, onder meer voor huidverzorging voor mannen en luchtverfrissers. Airopack is voor de helft eigendom van ATG, de andere helft is van Resilux.

Biotechfeest

Ook de biotechaandelen beleefden een topdag, met dank aan KBC Securities. Analist Jan De Kerpel trekt het koersdoel voor Ablynx (+4,5% op 10,45 euro) op van 14,50 naar 18 euro. Dat is het gevolg van de extra informatie die beschikbaar is geworden over een aantal onderzoeksprogramma's van het bedrijf.

Galapagos trok 3,5 procent hoger tot 17,96. KBC verhoogde de rating op van 'opbouwen' naar 'kopen', het koersdoel gaat van 15,50 naar 22 euro per aandeel. De groep had vorige week al adviesverhogingen gekregen van de beurshuizen Theodoor Gilissen en Bryan Garnier. Die upgrade komt er in afwachting van de testresultaten voor Galapagos's potentiële medicijn tegen reuma. De resultaten voor dat middel, dat momenteel nog de gortdroge naam GLPG634 meekrijgt, worden tegen het einde van maart verwacht.

MDxHealth verstevigde bij een bijzonder drukke handel 7,7 procent tot 4,50 euro. Nu de dollar almaar terrein wint ten opzichte van de euro, stijgen ook de royalty-inkomsten voor het bedrijf. KBC Securities trekt zijn koersdoel met een euro op naar 6,5 euro per aandeel. Bovendien nam Bolero, de onlinemakelaar van KBC Securities, het aandeel op in zijn modelportefeuille.

CFE spon garen uit de ratingverhoging die ING aan de Nederlandse rivaal Boskalis gaf. ING wijst onder meer op de sterke vooruitzichten voor de baggermarkt, waar ook CFE via dochter DEME van kan profiteren. CFE klom 3,1 procent naar 88,89 euro.

Vastgoed

De vastgoedgroep Retail Estates dikte 0,9 procent aan tot 69,10. Bank Degroof verhoogde de rating van 'houden' naar 'opbouwen'. Het koersdoel gaat van 70 naar 80 euro. De komende drie jaar zullen de financieringskosten voor Retail Estates fors dalen naarmate leningen vervallen en door veel goedkopere kredieten worden vervangen. Dat zal de waardering van het bedrijf ten goede komen, meent analist Dirk Peeters. Hij verhoogt zijn koersdoel van 70 naar 80 euro. Het is lang geleden dat een gereglementeerde vastgoedvennootschap nog zo laag noteerde tegenover het koersdoel bij een Belgisch beurshuis.

Wereldhave Belgium was een tijdje geschorst op de beurs omdat het de details van zijn kapitaalverhoging meedeelde. Aandeelhouders krijgen een voorkeurrecht om op de nieuwe aandelen in te schrijven tegen 79,25 euro per stuk. Dat is fors onder de slotkoers van gisteren (107 euro, -0,4%). Tien aandelen geven het recht om één nieuw in te tekenen. De Nederlandse groep Wereldhave en Federale Verzekeringen, die samen 74,55 procent van Wereldhave Belgium controleren, gaan alvast volledig meedoen aan de operatie die 50 miljoen euro vers geld moet opleveren.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud