Buffett geeft Exxon Mobil flinke zet

Wall Street houdt het relatief rustig maar wel positief na de geruststellende boodschap van kandidaat-Fed-voorzitster Janet Yellen van gisteren. Uitschieter van de Dow Jones is Exxon Mobil, met de ruggensteun van Warren Buffett.

Na zowat anderhalf uur handel tikt de Dow Jones een derde van een procent hoger, de S&P 500 houdt het bij 0,2 procent winst en de Nasdaq Composite bij 0,1% De Dow Jones is daarmee wel over het trapje van 15.900 punten gegaan.

De sterkste trekker in de Dow Jones is de 's werelds grootste oliemaatschappij Exxon Mobil, dat goed 1,2 procent vooruit gaat bij het nieuws dat Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij van Warren Buffett, een pakket van ruim 40 miljoen aandelen heeft gekocht, of een participatie van bijna 1 procent. Dat kostte Buffett ongeveer 3,5 miljard dollar. Het was van de instap in IBM geleden dat Berkshire Hathaway zo'n grote investering deed. Aan IBM gaf Berkshire 10 miljard dollar uit.

Volgens Warren Buffett is Exxon Mobil ondergewaardeerd en onterecht genegeerd door de markt. Volgens waarnemers kent hij het bedrijf zeer goed. Volgens Bloomberg is de oliemaatschappij momenteel het meest efficiënt in de sector bij het exploreren van nieuwe ontginningen.

Berkshire Hathaway zelf gaat 0,30 procent hoger.

Twitter krijgt een verkoopadvies opgeplakt door S&P Capital, en een koersdoel van 30 euro. Het sociale netwerk tikt goed 2 procent lager, een eindje onder 44 dollar. Volgens de S&P Capital-analist heeft Twitter te veel moeten investeren om zijn expansie te ondersteunen en daarbij te veel verliezen geïncasseerd.

Vandaag is net de dag dat er voor het eerst opties verhandeld worden op het Twitter-aandeel. Dat maakt dat shorters, die speculeren op een koersverlaging, hun posities kunnen beginnen innemen. Volgens het onderzoeksbureau Markit is ongeveer 5 procent van de Twitter-aandelen uitgeleend, wat een eerste aanwijzing kan zijn over de plannen van de shorters. Die lenen immers een aandeel en verkopen het, in de hoop dat ze het tegen een lagere koers kunnen terugkopen tegen de tijd dat ze het zelf aan de ontlener moeten terugbezorgen.

5 procent is relatief veel - het gemiddelde van alle bedrijven in de S&P 500 ligt op 2,4 procent uitgeleende aandelen. Echter, de ervaring met andere internetbedrijven zoals Facebook en LinkedIn leert dat er bij de start van de optiehandel eveneens een grote vraag was naar te lenen aandelen, maar dat die grote interesse van de shorters alweer voorbijgetrokken is.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud