Buffett vindt zijn aandeel te duur

Warren Buffett, voorzitter van Berkshire Hathaway ©Bloomberg

In 2013 kocht de Amerikaanse holding Berkshire Hathaway van miljardair Warren Buffett geen enkel eigen aandeel in. Volgens Buffett was het aandeel niet goedkoop genoeg. Maar dat geldt intussen voor het gros van de beurs.

In een brief aan de Berkshire-aandeelhouders zei Buffett dat een koers/boekwaarde van maximaal 120 procent een voorwaarde is opdat er opnieuw aandelen ingekocht zouden worden. Het Amerikaanse concern Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett, is goed voor een beurswaarde van zo'n 312 miljard euro.

Momenteel bedraagt de beurskoers van Berkshire Hathaway 138 procent van de boekwaarde. Dat wil zeggen dat de beurswaarde van het geheel hoger is dan de som van de delen en dat het aandeel dus overgewaardeerd is. Sinds 2012 zakte de koers/boekwaarde (price-to-book ratio) niet meer onder 120 procent.

Onder 1,2-ratio

Koers/boekwaarde is een wat 'verouderde' beursgraadmeter in tijden waarin hippe dotcombedrijven terug 'the talk of the town' zijn. Maar toch zegt de beursratio iets over de waardering van de beurs vandaag. De Amerikaanse KBW Bank Index, een allegaartje van 24 bankbedrijven, noteerde sinds 2008 nooit meer boven 120 procent van de boekwaarde, het prijspeil dat Buffett hanteert voor zijn aandeleninkopen.

Toen stond de ondergang van de zakenbank Lehman Brothers voor de deur en werd pijnlijk duidelijk hoe snel bankaandelen in probleemactiva konden veranderen. Vandaag is de verhouding tussen beide waarden 109 procent, wat suggereert dat banken nog steeds goedkoop zijn ondanks de beursremonte.

Boven 1,2-ratio

Veel andere spelers raken niet onder de ratio van 120 procent. Ook binnen de S&P 500 zit zo'n 91 procent van de bedrijven met een aandeel dat aan een koers van 120 procent of meer wordt verhandeld. Voorlopig noteren enkel het Amerikaanse Liberty Media, grootaandeelhouder van Telenet, en de Britse telecomgroep Vodafone onder 120 procent. Op de technologiebeurs Nasdaq zit geen enkel aandeel met een koers/boekwaarde lager dan 120 procent.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud