Buffett zet zwaar in op 'crisisstaat' Nevada

Warren Buffett, tijdens een partijtje bridge op de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway (foto: Bloomberg)

Berkshire Hathaway, de 280 miljard dollar grote 'speeltuin' van Warren Buffett, koopt een nutsbedrijf in Nevada. Daarmee zet bridgefanaat Warren Buffett stevig in op de kwakkelende gokstaat.

Geen Amerikaanse deelstaat die meer in de lappenmand ligt dan gokstaat Nevada. En geen branche die beleggers op dit ogenblik meer uitspuwen dat nutsbedrijven. En waar trekt Warren Buffett 5,6 miljard cash voor uit? Voor het grootste nutsbedrijf van Nevada, NV Energy.

Buffett bouwde zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway sinds 1965 dan ook niet uit tot een 280 miljard dollar (215 miljard euro) grote mastodont door te kopen wat de rest van de wereld koopt. Veeleer integendeel. Zo telde Berkshire in crisisjaar 2009 44 mijlard dollar neer voor de spoorwegreus Burlington Northern Santa Fe. Een gok die tot nog toe stevig rendeerde, met dank aan de aantrekkende Amerikaanse economie.

Nu zet de legendarische investeerder zijn tegendraadse reputatie in de verf door zwaar in te zetten op een herstel van Nevada, dat van alle 50 Amerikaanse deelstaten de hoogste werkloosheid kent. Een gevolg van de vastgoedzeepbel, die zeker in woestijnstad Las Vegas spectaculair uiteenspatte. En ook de gokindustrie zelf heeft de crisis nog niet verteerd, mede door scherpe concurrentie van online goksites.

En ook de Amerikaanse nutssector zit in crisis. Noord-Amerika kampt met een overaanbod van aardgas, met dank aan de schaliegasboom. En dat leidde tot een forse daling van de prijzen voor aardgas en - via de opstart van flink wat op aardgas gestookte energiecentrales - elektriciteit.

Toch ziet Buffett via Berkshire-energiedochter MidAmerican dus toekomst in de staat en de branche. ''We houden van Nevada', zegt MidAmerican-topman Greg Abel in een gesprek met zakenkrant The Wall Street Journal. 'Nevada is goed geplaatst om de komende jaren een sterk groeiende deelstaat te zijn'.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud