Burger King smult van nakende deal

©Noel Barnhurst/Burger King

Wall Street bouwde gisteren een feestje. De brede markt S&P 500 overschreed voor de eerste maal 2.000 punten. De ster op het feestje was Burger King, dat aast op een Canadese donutreus.

Vrijdag was het niet meer gelukt, maar gisterochtend kende de S&P 500 wel succes. De brede beursindex sloeg het plafond van 2.000 punten aan diggelen. Rond 16.20 uur Belgische tijd tikte de markt even aan tot 2.003 punten, nooit eerder vertoond in de Amerikaanse beursgeschiedenis. Dat record kon hij niet lang vasthouden. De S&P 500 eindigde uiteindelijk op 1.998,3 punten (+0,5%).

Een van de fundamenten voor de recordkoers was een klassieke ‘merger monday’. Een van de betrokkenen in de fusiegeruchten was Burger King. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal onthulde dat Burger King aast op de Canadese donutreus Tim Hortons. Beide partijen bevestigden later in een korte mededeling dat er inderdaad gesprekken gaande zijn.

Burger King, met 13.000 restaurants in 98 landen de tweede grootste hamburgerketen ter wereld, lonkt met een mogelijke overname van Tim Hortons naar het lucratieve ontbijtsegment. De Canadese donut- en koffiespecialist is met 3.630 winkels een icoon in eigen land.

Maar meer nog dan de stap naar het ontbijtsegment, zou de motivatie voor de overname wel eens fiscaal kunnen zijn. In 2012 verlaagde Canada zijn vennootschapsbelasting naar 15 procent, minder dan de helft van het Amerikaanse tarief. Door de hand te leggen op Tim Hortons kan Burger King zijn belastingdomicilie naar Canada verhuizen.

Die ‘tax inversion’ is de jongste tijd populair bij de Amerikaanse bedrijven. De Amerikaanse president Barack Obama zwoer al langer om de tarieven voor de vennootschapsbelasting te verlagen, maar wel de achterpoortjes voor fiscale deserteurs te sluiten. Die plannen zijn voorlopig nog niet rond, waardoor bedrijven nog naar hartelust het achterpoortje gebruiken. De beleggers stuurden Burger King 19,2 procent hoger naar 32,3 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud