Carlyle ontpopt zich tot weeshuis van Wall Street

Hoe lethargischer de zomerse beurshandel op Wall Street, hoe actiever private-equityreuzen de markt afschuimen naar koopjes. De uitkoopreus Carlyle Group legde de hand op de autoverftak van DuPont en klimt prompt naar een record.

Wall Street beleeft een moeilijke dag. Beleggers lijken hun verwachtingen rond de toespraak van Fed-voorzitter Ben Bernanke, vrijdagmiddag in Jackson Hole, wat te temperen. Of realiseren zich dat een derde rondje geldcreatie net als het vorige rondje de reële economie niet echt duurzaam kan opkrikken.

De Dow Jones verloor 0,8 procent naar 13.000 punten, Nasdaq ging 1 procent lager naar 3.048 punten.

De beurshandel was weerom lethargisch dun. Maar Carlyle Group, één van de grootste private-equitygroepen ter wereld, houdt wel van lethargisch. Want een groep die rijk werd door bedrijven van de beurs te halen, floreert als er desinteresse voor de beurs is. Bovendien wordt Carlyle slapend rijk bij de huidige extreem lage rente. Dat maakte de financiering voor de met schulden gefinancierde overnamedeals spotgoedkoop. En zo kan de groep die in Washington op een boogscheut van het Witte Huis zetelt goedkoop de hand liggen op bedrijven op een bedrijfsonderdelen die al dan niet na een sanering een kasstroom genereren die een veelvoud is van de rentelast.

Het duurde even eer beleggers door hadden dat Carlyle zich deze zomer als een kind in een speelgoedwinkel voelt, maar nu is het hek van de dam: Carlyle klom 0,4 procent naar 25,88 dollar, een record in de prille beurscarrière. De groep trok pas in mei tegen 22 dollar per aandeel naar de beurs en de eerste maanden flopte de nieuwkomer.

Maar deze zomer sluit Carlyle de ene deal na de andere. De private-equityreus lijkt wel een weeshuis voor alle bedrijven waar zich niemand anders om wil bekommeren. Vorige maand betaalde Carlyle het conglomeraat United Technologies 3,5 miljard voor diens compressorenafdeling Hamilton Sundstrand. En samen met het management van Getty Images betalen de durfkapitalisten 3,3 miljard dollar om de fotodatabank over te nemen van Hellman & Friedman.

Gisteren vond de autoverftak van de chemiereus DuPont voor 4,9 miljard dollar onderdak bij Carlyle. DuPont zelf brokkelde 0,7 procent af tot 49,58 dollar, maar na eerdere lekken in de pers zat de deal al flink in de koers verrekend. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud