Caterpillar en Fed kelderen optimisme

Wall Street stevent af op een stevig verlies na een licht hogere opening. Het positieve nieuws over de huizenmarkt en het consumentenvertrouwen, verbleekte snel bij het pessimisme van zwaargewicht Caterpillar, sombere bankiers en ja, de blijvende twijfels over de eurozone.

De huizenprijzen in de 20 grootste steden van de VS stegen in juli met 1,6 procent en dat was meer dan verwacht. Op jaarbasis werden woningen 1,2 procent duurder. Bovendien gingen voor de derde maand op rij ook de huurprijzen omhoog. En het consumentenvertrouwen is in september onverwacht fors gestegen tot het hoogste peil in zeven maanden.

Duurdere huizen, meer vertrouwen in een job. Logisch dat zowel de beurzen na bijna een uur handel ruim een derde van een procent hoger noteerden, maar die winst begon daarna af te kalven door sombere vooruitzichten van een marktreus, een pessimistische Fed-bankier en de onvermijdelijke euro.

Eén van de schuldigen was Caterpillar.Dat vreest dat de grondstoffenproducenten minder gaan investeren dan eerst gedacht en stuurde een winstwaarschuwing uit. ‘s Werelds grootste fabrikant van graafmachines en bulldozers leverde 4,25 procent in tot 87,01 dollar. Eerder had koeriergroep FedEx zich pessimistisch uitgelaten over de komende maanden.

Later deed Charles Plosser, voorzitter van de Federal Reserve Bank of Philiadelphia, er nog een schepje bovenop. Volgens hem zal de beslissing van de Fed om opnieuw obligaties in te kopen, geen positief effect hebben op de economische groei. Tot slot maakte de besluiteloosheid van de Europese leiders in verband met de eurocrisis het plaatje compleet.

Tesla, de Amerikaanse bouwer van elektrische auto’s pakte uit met een scherpe omzetwaarschuwing. De productie van de sedan Model S groeit veel trager dan verwacht. Tesla wijst daarvoor naar problemen bij de toeleveranciers. Het aandeel verliest 9,78 procent tot 27,66 dollar.

De Amerikaanse detailhandelaar Staples, gespecialiseerd in de verkoop van kantoorartikelen, gaat de komende maanden wereldwijd zestig winkels sluiten. Alleen al in Europa worden 45 handelszaken opgedoekt. Staples beschikt, volgens de website van het bedrijf over Belgische winkels in Aartselaar, Schoten, Eke, Temse, Zellik en Zaventem. Of die ook sluiten is niet duidelijk. Staples verliest 4,45 procent tot 11,80 dollar.

De Dow Jones sloot uiteindelijk op 13.458 punten, een verlies van 0,75 punten. Nasdaq verloor zelfs 1,36 procent tot 3.118 punten, voor de technologiebeurs was het de slechtste dag sinds juni.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud