Advertentie

CFE afgestraft voor winstalarm

De Bel20 is gisteren lager gesloten. Op de brede markt kreeg bouwgroep CFE een stevige tik na de winstwaarschuwing die het bedrijf maandag nabeurs uitstuurde. UCB ging wel weer hoger. Beleggers nemen een voorschot op de ‘verkoopsturbo’s’ die topman Roch Doliveux bij de halfjaarcijfers voorspelde.

De Bel20 eindigde 0,75 procent lager op 2.745,88 punten. Ook elders in Europa werden kleine verliezen geboekt, ondanks verrassend goede cijfers over de Britse economie. Onder meer zwaargewicht GDF Suez (-1,5%, 16,65 euro) zorgde ervoor dat de Brusselse sterindex zwaarder verloor dan de andere indexen.

UCB was met een winst van zo'n 2 procent tot 48,40 euro met ruime voorsprong de sterkste stijger in de Bel20. De concrete aanleiding gisteren was een adviesverhoging bij Deutsche Bank. De analisten daar trekken hun advies op van 'bijhouden' tot 'kopen', en plakken een koersdoel van 58 euro op het aandeel. UCB is aan een indrukwekkende rit bezig. Op 5 handelssessies steeg het aandeel meer dan 15 procent in waarde.

Turbo

Dat is dus sinds de halfjaarcijfers van de groep. Die waren nochtans op zich niet meteen spectaculair te noemen. Maar de begeleidende boodschap van topman Roch Doliveux is blijkbaar toch in de markt doorgedrongen. Hij verwees naar enkele gebeurtenissen, waaronder een positief advies van de FDA voor Cimzia en goede testresultaten voor Vimpat als monotherapie voor epilepsie. Dat zijn volgens Doliveux 'potentieel echte ‘turbo's' op de verkoopcijfers van beide geneesmiddelen, die bovendien op relatief korte termijn kunnen beginnen renderen.

De Belegger herhaalde gisteren dat UCB een langetermijnverhaal is en dat koerszwakties opportuniteiten zijn. Het weekblad adviseert echter om via de monoholding Tubize (+1,35%, 39,73 euro) in UCB te beleggen. 

Solvay (-1,55%, 104,80 euro) beleefde voor de tweede dag op rij een mindere dag. Het chemiebedrijf kreeg opnieuw een slecht analistenrapport over zich heen. Maandag werd het chemiebedrijf door Citigroup nog als 'least preferred' in de chemiesector bestempeld, en gisteren verlaagde Bank Degroof-analist Bernard Hanssens zijn koersdoel van 120 tot 114 euro.

De voornaamste reden daarvoor is dat Hanssens op korte termijn geen verbeteringen verwacht in de macro-economische context waarin Solvay moet werken. De analist looft wel de inspanningen van het management om de portefeuille aan activiteiten te herstructureren, zoals de ‘mooie’ exit uit de West-Europese pvc-activiteiten die in het tweede kwartaal werd gerealiseerd.

Winstalarm

Op de brede markt kreeg CFE een tik van ruim 4 procent tot 43,77 euro. De bouwgroep stuurde maandagavond een winstwaarschuwing uit. Het slechte weer woog op de bouwdivisie. In de divisie Multitechnieken zorgen 'moeilijke omstandigheden' bij het West-Vlaamse filiaal Van De Maele Multi-Techniek voor een afschrijving van 1,7 miljoen euro. Alles samen wegen beide divisies voor 16 miljoen euro op de halfjaarcijfers.

Die halfjaarcijfers zijn pas voorzien voor 27 augustus, maar CFE is bij de voorbereiding van die resultaten op de problemen bij beide divisies gestoten, en verkoos de markt daar meteen van te informeren. Het slechte nieuws leidt onvermijdelijk tot advies- en koersdoelverlagingen. Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities verlaagt zijn advies van 'kopen' tot 'bijkopen' (accumulate) en verlaagt zijn koersdoel van 52 tot 50 euro. Zijn collega bij Bank Degroof, Hans D'Haese, blijft bij zijn 'bijhouden'-advies, maar verlaagt wel zijn koersdoel van 50 tot 47 euro, Bank Degroof knipt het koersdoel van 50 naar 47 euro en handhaaft het advies op 'houden'. 

D'Haese sust meteen ook wel. 'Hoewel de winstwaarschuwing uiteraard alarmerend is, zijn de problemen enkel tijdelijk, en leiden ze tot uitstel, en uiteindelijk is de bevestigiging dat er voor de belangrijkste divisie, bagger, geen bijzondere commentaar nodig is, vrij geruststellend', aldus D'Haese.

Post

Arseus zakte 1,7 procent tot 21,55 euro. Bestuurder Johannes Stols heeft ruim 150.000 aandelen Arseus verkocht tegen een gemiddelde prijs 22 euro per aandeel. Dat leren de FSMA-insidermeldingen.

Bpost eindigde de beursdag met een winstje van 0,1 procent op 14,39 euro, maar noteerde in de loop van de dag wel even boven zijn introductieprijs van 14,50 euro.  Bpost komt woensdag nabeurs met resultaten op de proppen (zie pagina 14). Nomura-analist Mark McVicar: ‘We hebben geen idee of het management een jaarprognose zal geven. Alle andere sectorgenoten doen het alleszins wel, in de een of andere manier.’

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud