Chinese bedrijven stellen beursgang uit

Vijf Chinese bedrijven hebben hun geplande beursgang maandag uitgesteld. Zij verwijzen naar strengere regels die de beurstoezichthouder heeft doorgevoerd om te voorkomen dat bedrijven tegen een te hoge prijs naar de beurs gaan.

Toezichthouder CSRC kondigde afgelopen weekeinde aan strenger te gaan controleren of de introductiekoers waartegen een bedrijf zijn aandelen in de markt wil zetten niet afwijkt van de waarde van vergelijkbare bedrijven. Daarmee moet worden voorkomen dat een beursgang vooral wordt gebruikt om de eigenaren en bestuurders te laten profiteren.

Vijf bedrijven reageerden meteen door de geplande beursgang uit te stellen. Het gaat om NetPosa Technologies, Hebei Huijin Electromechanical, Nsfocus Information Technology, Beijing Forever Technology and Ciming Health Checkup Management Group.

De CSI300 sloot 0,5 procent lager af op 2.193 punten. De Japanse beurs bleef maandag gesloten wegens de viering van de 'Dag van volwassenheid'.

Invloed

De uitgestelde beursintroducties worden gezien als een tegenvaller voor de Chinese overheid. Die kondigde eind vorig jaar aan haar invloed op de aandelenmarkt te willen verminderen.

Volgens analisten zijn de hervormingen echter slecht ontworpen. Zo zouden bestaande aandeelhouders veel te makkelijk kunnen profiteren van een hoge introductiekoers, door direct aandelen te verkopen. Voorheen dienden ze een bepaalde tijd te wachten voordat ze hun eigen aandelen na een beursgang mochten verkopen.

De Chinese beurstoezichthouder stelt bedrijven sinds begin dit jaar weer in staat om naar de beurs te gaan. Daarvoor was het ruim een jaar niet mogelijk voor Chinese bedrijven om een nieuwe beursnotering te verkrijgen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud