Chinese beurzen beleven hoogdag

De Chinese beurzen hebben een uitstekende dag achter de rug. De beurs van Shanghai sloot met 2,9 procent winst, die van Shenzhen ging 3,7 procent hoger. Beter dan verwachte cijfers over de kredietverlening en de geldvoorraad in december lagen aan de basis.

Vorige maand verstrekten de Chinese banken voor 640,5 miljard yuan aan nieuwe leningen. Dat is hoger dan verwacht en het hoogste cijfer sinds de maand april. Samen met de groter dan verwachte geldvoorraad leidde dit tot speculatie dat de Chinese overheid haar monetair beleid aan het versoepelen is om zo de economische groei te stimuleren. Onder meer de bankaandelen gingen vooruit.

Elders in Azië was de trend eerder negatief. De beurs van Sydney (-0,1%) sloot weinig veranderd, maar Seoul moest 0,9 procent lager en Taiwan 0,4 procent. Exportgerichte bedrijven stonden onder druk na verklaringen van James Bullard, voorzitter van de Federal Bank of St Louis. Hij zei dat geen nieuw rondje van obligatie-aankopen door de Fed moet worden verwacht, gelet op de 'bemoedigende' cijfers over de Amerikaanse economie. Samsung Electronics zakte 2,3 procent.

De beurs van Tokio was gesloten wegens een feestdag. Japanners vierden de 'Coming of Age Day'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud