Chinese beurzen beleven topdag

Wandelaars passeren voor het gebouw van de Shanghai Stock Exchange. ©Bloomberg

De Chinese aandelenmarkten stevenen af op hun hoogste peil in zeven weken. Beleggers denken dat de correctie voorbij is en hopen op extra maatregelen om de economie aan te zwengelen.

Rond 8.30 uur Belgische tijd wint de Shanghai Composite Index, de voornaamste index van de beurs van Shanghai, 3,5 procent. Op de beurs van Shenzhen gaat het 4,4 procent hoger.

De Chinese beurzen waren de voorbije twee weken enkele dagen dicht ter gelegenheid van de nationale feestdag van de Volksrepubliek. Donderdag werd de handel hervat en sindsdien won de Shanghai Composite Index al bijna 8 procent. De handelsvolumes zijn ook een derde groter dan normaal. Technologie- en industriële bedrijven trekken de kar.

Deze week staan belangrijke Chinese economische cijfers op de agenda en daar zal vermoedelijk uit blijken dat de uitvoer vertraagt en de inflatie toeneemt. Dat zou er de Chinese centrale bank kunnen toe aanzetten de rente nogmaals te verlagen of de voorwaarden te versoepelen voor de reserves die banken moeten aanhouden.

De Chinese beurzen schoten tussen februari en juni omhoog in een nooit geziene en niet gefundeerde rally. Na de piek van midden juni vielen ze pijlsnel weer omlaag. De lucht liep uit de bubbel en de vrees voor een harde landing van de economie nam toe.

In augustus werd een dieptepunt bereikt en sindsdien won de beurs van Shanghai opnieuw bijna 12 procent, onder meer dankzij overheidsmaatregelen om de auto-industrie en de vastgoedsector te ondersteunen. Zo werd de belasting op de aankoop van een nieuwe wagen met een cilinderinhoud van 1,6 liter of minder gehalveerd tot 5 procent, en die maatregel blijft van kracht tot het einde van het jaar. Chinezen die hun eerste woning kopen, moeten ook minder eigen geld inbrengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud