Chinese internetreus Tencent meer waard dan Facebook

De maskottes van WeChat ©REUTERS

De naam dekt de lading al lang niet meer, maar de Chinese internetreus Tencent is nu ook meer waard dan Facebook.

De beurswaarde van Tencent - 'het grootste bedrijf waarvan u nog nooit gehoord heeft' - nam vandaag op de beurs van Hongkong de drempel van 500 miljard dollar. Tencent, dat eerder deze maand een belang van 12 procent in Snap kocht, is een internetbedrijf met veel tentakels: de gameafdeling Tencent Games, de chatapp WeChat en het Facebook-achtige sociale netwerk Q-Zone. Met WeChat bereikt Tencent maandelijks 980 miljoen actieve gebruikers.

Het hoofdkwartier van Tencent in Shenzen. ©Bloomberg

Het bedrijf kondigde eerder nog duizelingwekkende kwartaalresultaten aan, over de hele lijn beter dan de analistenverwachtingen. De omzet van Tencent ging in het derde kwartaal vlot 61 procent hoger, vooral dankzij de verkoop van Value Added Services, goed voor 65 procent van de omzet van 65 miljard yuan (bijna 10 miljard dollar).

Die services zijn extraatjes die Tencent tegen betaling aanbiedt op zijn vele platformen. Chinezen zijn dol op die extraatjes, zoals extra videoafleveringen, strips, liedjes of speciale wapens in videogames.

Inspiratiebron

Daarmee staat Tencent aanzienlijk verder dan Amerikaanse socialemediabedrijven als Facebook, Twitter en Snap. Niet voor niets dat hoge Facebook-managers Tencent openlijk als 'inspiratiebron' betitelen.

De inkomsten uit onlineadvertenties groeiden in het derde kwartaal met 48 procent. De advertentietak profiteert van het succes van Tencent Video, een Netflix-achtige streamingdienst met 43 miljoen gebruikers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect