Chipaandelen krijgen slaag na winstalarm AMD

AMD zet onder andere in op chiptechnologie voor virtual reality ©Photo News

Aandelen van Intel tot het Nederlandse ASML verloren fors terrein. Chipproducent Advanced Micro Devices stuurde een winstalarm de wereld in. Die waarschuwde voor een zwakke consumentenvraag naar pc's.

De Dow Jones  boog in de late handelsuren een verlies van zowat 1 procent om in winst.

Advanced Micro Devices  stuurde een schokgolf door de wereldwijde chipindustrie. Het Amerikaanse bedrijf verwacht dat de omzet in het tweede met 8 procent zal zakken. Eerder ging het management nog uit van een terugval met 0 à 6 procent. Dat heeft ook een effect op de winstmargedoelstelling die zakt van 32 naar 28 procent.

De lagere prognose is te wijten aan de zwakke consumentenvraag naar pc's. AMD slaagt er wel in zijn chips te slijten aan producenten van spelletjesconsoles zoals Sony en Microsoft en het bedrijf zet steeds meer in op beloftevolle niches zoals chiptechnologie voor virtual reality. Maar intussen verliest het wel marktaandeel in de pc- en servermarkt.

AMD heeft sinds oktober vorig jaar een nieuwe CEO: Lia Su. Die mocht in april al meteen een kwartaalverlies van 180 miljoen dollar ophoesten aan zijn aandeelhouders. Het eerste halfjaar zal met verlies worden afgesloten, om dan weer zwarte cijfers in het tweede halfjaar.

Intel  , Nvidia  en het Franse STMicroelectronics verloren eveneens terrein. In Amsterdam voelde ook ASML  de schok. ASML ontwikkelt apparatuur om chips te produceren. Als de klanten het moeilijk hebben, zijn die ook minder geneigd om in nieuwe, dure infrastructuur te investeren.

Depomed  is de nieuwste overnameprooi in de farmasector. Horizon Pharma, gespecialiseerd in medicijnen voor zeldzame ziektes, lanceert een vijandig bod dat Depomed op zo'n 3 miljard dollar waardeert.

De Amerikaanse centrale bank publiceert woensdag de notulen van haar jongste vergadering twee weken geleden. Op de persconferentie na afloop van de bijeenkomst verzekerde voorzitster Janet Yellen dat de rente nog zeker dit jaar hoger gaat. Het is al van juni 2006 geleden dat de Federal Reserve (Fed) nog eens zijn rente verhoogde. De grote vraag is wanneer. Een meerderheid van de economen denkt aan september, maar mogelijk schuiven de centrale bankiers de verstrakking van hun beleid op de lange baan. Beleggers zullen alvast met een vergrootglas door de notulen gaan op zoek naar de minste indicatie over de exacte timing van de beslissing, die richtinggevend is voor de markten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud