Citi blijft overeind in somber Wall Street

(oto: AFP) ©AFP

Citi wist een somber Wall Street te bekoren met het kwartaalrapport. Dat is niet zo zeer omdat de cijfers zo sterk waren, wel omdat CEO Michael Corbat toegeeft aan de druk om minder voorzieningen voor probleemkredieten aan te leggen.

Wall Street was maandag somber gestemd. De Dow Jones liet een stevige 1,8 procent liggen tot 14.599 punten. Beleggers tobben over de haperende wereldeconomie en die zorgen halen op hun beurt de grondstoffenbranche onderuit. Mijnbouwer Freeport McMoran tuimelde 8,3  procent naar 29,27 dollar. Berichten over een explosie in Boston verzuurden de stemming in de late handel nog wat extra.

Uitgerekend in dit morose klimaat kon het kneusje van de Amerikaanse banken en de subprimecrisis toch nipt het verschil maken. Citigroup trok 0,2 procent hoger naar 44,87 dollar, al stond eerder een veel grotere winst op de bordjes.

Nochtans waren de resultaten van Citi niet zó florissant. De netto rente-inkomsten, een belangrijke barometer van de kredietactiviteit, evolueerde vlak. Dat de nettowinst toch stevig vooruit ging, was in belangrijke mate te danken aan de volatiele zakenbankenpoot. En ook het feit dat de nieuwe CEO Michael Corbat een stevige raid op het spaarpotje voor toekomstige probleemkredieten (de 'loan loss reserves') uitvoerde.

Citi krikte door dat spaarpotje aan te spreken de nettowinst liefst 652 miljoen dollar op, tegenover 'slechts' 86 miljoen over het vierde kwartaal. Corbat had toen van het Wall Street-legioen kritiek gekregen wegens het te 'voorzichtige' beleid, ook al is zo'n voorzichtigheid gelet op de op zijn zachtst gezegde turbulente voorgeschiedenis van de bank de logica zelve.

Corbat heeft er na de weinig elegante exit van voorganger Vikram Pandit echter veel voor over de aandeelhouders te vriend te houden. In januari beloofde hij Citi 'naar het punt te brengen waar we stoppen met aandeelhouderswaarde te vernietigen'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud