Colruyt crasht na halfjaarresultaten

Jef Colruyt, CEO ©Photo News

Beleggers reageren heftig op de dalende winstmarge van Colruyt.

Colruyt was op de Brusselse beurs al een van de minst populaire aandelen bij analisten. Tegenover een waslijst aan 'verkoop'-adviezen staat amper één 'koop'-advies. Daar zal na de halfjaarresultaten hoogstwaarschijnlijk geen verandering in komen.

Die resultaten tonen nogmaals aan dat de rek bij Colruyt eruit is. Het marktaandeel groeit en de omzet stijgt (weliswaar in een trager tempo). Maar tot zover het goede nieuws. Het bedrijf moet voor de omzetgroei steeds grotere inspanningen leveren - prijspromoties en investeringen - om de stijgende concurrentie van Ahold Delhaize, Aldi, Lidl en co af te houden. 

Okay en Bio Planet

Het zoekt bijvoorbeeld zijn heil in winkelformules als Okay, Bio Planet en Cru. De expansieplannen zijn ambitieus en kosten handenvol geld. Zo bouwde Colruyt voor deze winkels een afzonderlijk distributiecentrum. Daarbovenop stijgen de kosten voor IT-infrastructuur en investeerde Colruyt in een nieuw vleesverwerkend bedrijf. 

Door de expansie van winkelformules als Okay en Bio Planet breidt Colruyt zijn marktaandeel uit, maar dat kost geld. Zo bouwde het bedrijf een afzonderlijk distributiecentrum voor deze winkels.

Door dat alles houdt het bedrijf van elke euro omzet steeds minder winst over, wat op het einde van rit resulteert in een nuloperatie. En dat zit beleggers dwars. De bedrijfswinstmarge daalde in het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar van 5,7 procent naar 5,5 procent. 

Twijfel

De vraag is of de investeringen op termijn vruchten afwerpen. 'Zal Colruyt dat ooit vertalen in winstgroei', vroeg een analist zich eerder dit jaar al af. De twijfel alleen al is voldoende voor beleggers om het aandeel te dumpen.

We verwachten dat de markt competitief zal blijven. Wij voorzien op korte termijn geen significante herneming van het economisch klimaat en van het consumentenvertrouwen
Colruyt

Jarenlang waren beleggers bereid een aardige premie te betalen voor het aandeel, maar nu de winstgroei al twee jaren stokt heeft het aandeel veel van zijn imago verloren. Analisten reageren woensdagochtend overwegend kritisch op het halfjaarrapport, enkelen verlaagden hun koersdoel of adviezen.

Colruyt laat zich in het halfjaarrapport bovendien voorzichtig uit over de nabije toekomst. 'We verwachten dat de markt competitief (lees: lastig) zal blijven', klinkt het. 'Wij voorzien op korte termijn geen significante herneming van het economisch klimaat en van het consumentenvertrouwen in België en Frankrijk.' Toch denkt het bedrijf zijn nettowinst dit boekjaar stabiel te kunnen houden of zelfs licht te kunnen laten stijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud