Colruyt remt Bel20-hausse af

De Brusselse beurs profiteerde van positief macro-economisch nieuws. Colruyt was de sterkste daler na een koersdoelverlaging van Deutsche Bank.

De Europese beurzen stegen licht, met dank aan de VS en China.  Fed-voorzitter Janet Yellen liet maandagavond in toespraak verstaan dat de arbeidsmarkt onvoldoende hersteld is om het stimulusbeleid in de VS versneld af te bouwen. En in China waren er iets beter dan verwachte officiële cijfers over de industrie.

De Bel20 sloot 0,7 procent hoger op 3.151,6 punten, en bleef daarmee iets achter op het Europese gemiddelde. Vooral het zware verlies van Colruyt (-2,5%, 39 euro) drukte op de sterindex. Deutsche Bank verlaagde zijn koersdoel van 40 naar 38 euro. Het advies blijft op 'houden'.

Deutsche Bank verwijst naar de verlaging van de winstverwachtingen bij de resultaten van het derde kwartaal van het gebroken boekjaar van Colruyt en de sombere marktverwachtingen bij de jaarresultaten van concurrent Delhaize. 'Als prijsbreker moet Colruyt uitdager Lidl en nieuwkomer Albert Hein wel volgen', meent de zakenbank.

Nog in de Bel20 meldde AB InBev (+1,5%, 77,27 euro) dat de deal met de Zuid-Koreaanse brouwer Oriental Brewery afgerond is. 's Werelds grootste brouwer koopt Oriental terug van private-equitybedrijven KKR en Affinity.

Op de continumarkt was er belangrijk nieuws van Nyrstar (+1,1%, 2,73 euro) en Talvivaara. De Belgische zinkverwerker verbond zijn lot in 2010 aan de Finse zinkdelver, en door die leveringsovereenkomst zit het bedrijf uit Balen nu mee in het financiële moeras waarin Talvivaara is verzeild. In een nieuwe poging de boel weer recht te trekken, heeft Nyrstar een lening ter waarde van maximum 20 miljoen euro ter beschikking gesteld van Talvivaara. Maar niet zomaar. Elke schijf van dat bedrag komt er pas wanneer Talvivaara zink levert. Talvivaara krijgt bovendien de optie om de overeenkomst, waarvoor Nyrstar in 2010 een voorafbetaling van 240 miljoen euro deed, te pauzeren. In die periode zal Nyrstar gewoon zink aan marktprijs afnemen van de Finnen.

Of dat zal volstaan om Talvivaara van de ondergang te redden, moet nog blijken. Bovendien zet dit weer het vraagstuk over de waarde van de overeenkomst in de boeken van Nyrstar op de agenda. De zinkverwerker wil die waarde pas verminderen indien Talvivaara de deal zelf op de helling zet. 'Wij blijven geloven dat de herstructurering van Talvivaara uiteindelijk negatief zal uitdraaien voor Nyrstar', reageert Philip Ngotho. De ABN AMRO-analist meent dat Nyrstar de helft van het leveringscontract zal moeten afschrijven. In dat scenario bedraagt de intrinsieke waarde van Nyrstar volgens Ngotho 2,3 euro per aandeel. Als Talvivaara het contract volledig annuleert, daalt de intrinsieke waard tot 1,9 euro. ABN Amro geeft logischerwijs een ‘verkoop’-advies.

Op de fixingmarkt tuimelde Sabca met 5,1 procent tot 38,18 euro. Het aandeel heeft het moeilijk na de aankonding vrijdagavond van een flinke dividendknip. Het nettodividend zakt van 1,02 euro naar 63 cent. Het nettodividendrendement zakt bijgevolg van 2,7 naar 1,7 procent. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud