Colruyt-verkoopgolf duurt maar één minuut

De Brusselse beurs zag net als de andere Europese beurzen een deel van de winst wegsmelten door een tegenvallend Amerikaans ondernemersvertrouwen. De Bel20 won 0,1 procent procent tot 2.440 punten. In de sterindex prijkten Mobistar en Nyrstar bovenaan, op de brede markt zakte Dexia even naar een nieuw diepterecord.

Colruyt kreeg bij de openingsbel een tik van 5,8 procent tot 33,325 euro, maaar herstelde na één minuut luwde de verkoopgolf al. Bij slot was dat verlies ruim gehalveerd tot 2 procent naar 34,67 euro. De supermarktketen gaf vrijdagavond aan dat de winstgroei in het eerste halfjaar nagenoeg stilviel.

De omzet groeide nog met ruim 6 procent, maar het resultaat bleef stevig achter met een toename van nauwelijks 1 procent. Ten gevolge van de duurdere grondstoffen verhoogden leveranciers hun prijzen, maar Colruyt rekende die prijsverhogingen niet (helemaal) door aan zijn klanten - om geen klanten te verliezen aan Delhaize en Carrefour.  

'We geloven in de lageprijzenpolitiek van het bedrijf, maar die strategie weegt op de winst. En in de huidige concurrentiële omgeving bestaat het risico dat de winst nog verder daalt, als de operationele marge op de middellange-lange termijn onder grotere druk komt te staan. De kans lijkt klein dat Colruyt weer snel een duurzamere winstgroei kan bereiken. Daarom verdient het aandeel minder zijn premie tegenover de sectorgenoten.' De analisten van Credit Suisse behouden niettemin hun 'houden'-advies en koersdoel van 36 euro.

Maar niet iedereen is even negatief. Zo eert KBC Securities de kostenbeheersing van het bedrijf in de eerste jaarhelft. 'Ondanks de automatische loonindexatie wist Colruyt de loonkosten en kosten van diverse goederen en diensten onder controle te houden. De loonkosten stegen maar met 2,8% tegenover de eerste helft van het vorige boekjaar en het personeelsbestand steeg maar met 1,7%.'

Het beurshuis wijst er voorts op dat het marktaandeel van de Belgische Colruyt-winkels met 73 basispunten steeg tot 25,Verkoop9 procent, dankzij de laagsteprijzenstrategie. De omzet van de winkels, die 63 procent van de totale omzet vertegenwoordigen, zat met 5,4 procent in de lift.

Ook een handelaar stelt dat de  winkels perfect in lijn presteerden, en dat hun marges goed zijn. En er was een deal met Sodexo voor 120 miljoen euro. 'De teleurstelling op het vlak van de bedrijfswinst is te wijten aan IT-projecten die jaar op jaar sterk variëren. Vorig jaar waren ze goed voor een plus van 8 miljoen euro, dit jaar voor een verlies van 0,4 miljoen euro.'

Nyrstar (+0,8% tot 4,25 euro) profiteerde van zijn plannen in Zuid-Australië, maar moest net als alle conjunctuurgevoelige aandelen een deel van de winst in de late twee uur handel prijsgeven. De grondstoffenspecialist houdt de haperende smelter in Port Pirie open. Met een investering van 280 miljoen euro - inclusief een stevige scheut overheidsgaranties - moet de Zuid-Australische vestiging omgeturnd worden tot een soort bovengrondse mijnbouwer die hoogwaardige metalen recupereert en verwerkt.

Ook Mobistar (+2,8% tot 20,88 euro) draagt bij tot de Bel20-stijging, zonder specifiek nieuws. Volgens Youry Huygen, analist bij De Belegger, pikken beleggers de verliezers van 2012 op in de hoop dat ze in 2013 herstellen. Mobistar zag dit jaar bijna de helft van zijn waarde verdampen.

Een handelaar van KBC Securities ziet in de flinke stijging van Mobistar een trend: 'Algemeen worden de verliezers opgepikt. Het sentiment op de beurzen is al enige tijd goed, terwijl aandelen als Mobistar, Nyrstar en Bekaert (+0,6% tot 18,45 euro) wat achterbleven.' Beleggers achten de tijd duidelijk rijp en de waarderingen 'interessant' om die 'verliezers' weer op te pikken en ze naar een niveau te brengen in lijn met hun bedrijfsresultaten, vult een collega van Petercam aan.

De Petercam-handelaar wijst er voorts op dat december de maand is waarin hefboomfondsen hun boeken afsluiten. 'Open posities long of short gaan eruit.' En aangezien er volgens de handelaar heel wat shorters zaten op Mobistar, profiteert het aandeel van het terugdraaien van die posities die mikken op een koersdaling. Uit het overzicht van shortposities op Belgische aandelen dat beurswaakhond FSMA sinds november maandelijks publiceert, bleek dat het fonds Sunrise Partners begin november voor 0,53 procent short ging op Mobistar. In december verdween die positie van de radar omdat ze tot minstens onder 0,50 procent zakte. Dat is de drempel om dergelijke shortposities te moeten melden.

Op de brede markt zakte Dexia in de ochtendsessie 11 procent of 1 cent tot 0,08 euro, een nieuw diepterecord. Om vervolgens te 'herstellen' tot 0,09 euro, de slotkoers van vrijdag.

Galapagos won 1,9 procent tot 16,94 euro. Het Mechelse biotechbedrijf mag van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond een eerste klinische studie voor zijn reumamiddel GLPG0634 lanceren in de VS. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud